Άγριες συγκρούσεις ακροδεξιών – αστυνομίας στο Κίεβο

Με αφορμή την Ημέρα των Κοζάκων της Ουκρανίας, ακροδεξιοί ακτιβιστές, εθνικιστές και υποστηρικτές που του κόμματος Svoboda (Ελευθερία), διαδήλωσαν σήμερα έξω από το ουκρανικό κοινοβούλιο στο Κίεβο και συγκρούστηκαν άγρια με τις δυνάμεις ασφαλείας. 

Οι νεαροί κυρίως διαδηλωτές, φορούσαν μάσκες και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και αλυσίδες ενώ επιτέθηκαν στις διμοιρίες των αστυνομικών και στο κτίριο της βουλής με πέτρες, καπνογόνα, αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες και βολίδες αεροβόλων. Μάλιστα, πολλές από τις μολότοφ έσπασαν τα παράθυρα του πρώτου ορόφου και έπεσαν μέσα στο κτίριο.  

Εξ εξαιτίας των επεισοδίων, τα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου, τα οποία μόλις είχαν εγκρίνει νόμους για την αντιμετώπιση της διαφθοράς αλλά και τον διορισμό του νέου υπουργού Άμυνας διέκοψαν τις εργασίες του σώματος και φυγαδεύτηκαν από την "πίσω πόρτα".

Νωρίτερα σήμερα το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα είχε κάνει μια συγκέντρωση κοντά στο κοινοβούλιο καλώντας τους βουλευτές να χορηγήσουν ειδική αναγνώριση και επιδόματα στα μέλη μιας εθνικιστικής οργάνωσης, του Ουκρανικού Ανταρτικού Στρατού (UPA), που πολέμησε εναντίον των Ναζί και εναντίον των Σοβιετικών.

Το Σβόμποντα πάντως ανέφερε ότι τα μέλη του δεν συμμετείχαν στη συγκέντρωση και τα επεισόδια έξω από τη Βουλή. Το ακροδεξιό κόμμα Δεξιός Τομέας επίσης ανέφερε ότι δεν έλαβαν μέρος μέλη του στη συγκεκριμένη συγκέντρωση.