“Ναι” από το Ευρωκοινοβούλιο σε Μοσκοβισί, Χιλ, Κατάινεν

Την επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, για τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με αναρτήσεις μελών της αρμόδιας επιτροπής στο Twitter, ο Μοσκοβισί υπερψηφίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και 15 κατά, ενώ νωρίτερα άλλοι ευρωβουλευτές υποστήριζαν πως οι ψήφοι ήταν 44 υπέρ και 12 κατά.

Επιπλέον, σύμφωνα επίσης με αναρτήσεις ευρωβουλευτών στο Twitter, η υποψηφιότητα του Βρετανού Τζόναθαν Χιλ, που προορίζεται για το χαρτοφυλάκιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και του τραπεζικού τομέα, εγκρίθηκε με ψήφους 42 υπέρ και 16 κατά από την ίδια επιτροπή.

Εξάλλου, με ψήφους 54 υπέρ και 37 κατά εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόφσκις για το νέο πόστο του αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το ευρώ. Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν έλαβε την έγκριση των ευρωβουλευτών για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητες στους τομείς της Απασχόλησης, της Ανάπτυξης, των Επενδύσεων και της Ανταγωνιστικότητας.

Πλέον, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντιμετωπίζει έναν τελευταίο “πονοκέφαλο”, που είναι η περίπτωση της Σλοβενίας, καθώς η υποψήφια επίτροπος Ενέργειας και Κλίματος Αλένκα Μπράτουσεκ απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, και ήδη η κυβέρνηση της χώρας, που εξαρχής δε συμφωνούσε με την επιλογή της Μπράτουσεκ (που ήταν απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης), ανακοίνωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα παρουσιάσει τον νέο υποψήφιο επίτροπό της. Η αλλαγή αυτή ενδεχομένως να αναγκάσει τον Γιούνκερ να προχωρήσει σε “ανασχηματισμό” ορισμένων χαρτοφυλακίων.