Χάγη: Ενώπιον της δικαιοσύνης ο πρώτος εν ενεργεία αρχηγός κράτους

Ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, εμφανίσθηκε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, σε μια ακροαματική διαδικασία - ορόσημο, καθώς είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όντας εν ενεργεία.  

Ο Ουχούρου Κενυάτα κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Φέρεται να ήταν ένας εκ των υποκινητών των βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν στη χώρα μετά τις εκλογές του 2007. Τότε οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 1.000 και 600.000 άνθρωποι εκτοπίσθηκαν. 

Ντυμένος με σκούρο γκρι κοστούμι, μια μπλε γραβάτα και ανοιχτόχρωμο πουκάμισο, ο Ουχούρου Κενυάτα παρακολούθησε την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας υπό τα βλέμματα δεκάδων οπαδών του, που συνωστίζονταν στην κατάμεστο χώρο που προορίζεται για το κοινό. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κένυας μετέβη στην Ολλανδία ως ιδιώτης, πληρώνοντας ο ίδιος τα έξοδα του ταξιδιού του, σε μια προσπάθεια να αποφύγει το πλήγμα στην εικόνα της χώρας του, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η δίκη του Κενυάτα επρόκειτο αρχικά να αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2013, αλλά αναβλήθηκε επανειλημμένα έπειτα από κατηγορίες για εκφοβισμό μαρτύρων.

Η εισαγγελέας κατηγορεί το Ναϊρόμπι ότι δεν συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κυρίως επειδή αρνείται να του διαβιβάσει τραπεζικά ή τηλεφωνικά παραστατικά. Τα τελευταία μπορεί να αποδείξουν, σύμφωνα με την ίδια, ότι ο Κενυάτα είχε ενορχηστρώσει ένα μέρος των βιαιοτήτων του 2007-2008.