Το 2013, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, παραιτήθηκε στη δίνη τεράστιων οικονομικών σκανδάλων και ο πολιτικός κόσμος της χώρας τον έκανε "πέρα", ως μαφιόζο και διεφθαρμένο. Η Βουλγαρία πήγε σε πρόωρες εκλογές, οι Σοσιαλιστές σχημάτισαν κυβέρνηση συνεργασίας αφήνοντας απέξω το GERB του Μπορίσοφ, ο κόσμος έγινε από φτωχός φτωχότερος και τελικά, την περασμένη Κυριακή, έγιναν και πάλι πρόωρες εκλογές. Νικητής το "αποδιοπομπαίο" το 2013 κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, χωρίς όμως ικανή πλειοψηφία για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης, αφού πήρε μόνο 32,66%.
Οι Σοσιαλιστές, (Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα- Συνασπισμός Αριστερή Βουλγαρία) ήρθαν δεύτεροι με 15,41% και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με 14,83%. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο με 8,88% και ακολουθούν: το Πατριωτικό Μέτωπο με 7,28%, η Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία με 5,77%, το Ατάκα με 4,52% και το ABV με 4,15%.
Οι Βούλγαροι αναλυτές επισημαίνουν πως το πολύ διαφορετικό προφίλ των συνολικά οχτώ κομμάτων και συνασπισμών που έλαβαν το "εισιτήριο" για είσοδο στη Βουλή, καθιστούν από δύσκολη έως αδύνατη κάθε προσδοκία γρήγορου σχηματισμού ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού.
Κυβέρνηση μειοψηφίας με τα μικρά κεντρο(ακρο)δεξιά κόμματα;
Ο ίδιος ο Μπορίσοφ απέκλεισε την συνεργασίας με την προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού, δηλαδή τους Σοσιαλιστές, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και τη Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία.
Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μιχαήλ Μίκοφ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μπορίσοφ.
Ο δε πρόεδρος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Λουτφί Μεστάν προειδοποίησε τον πρόεδρο του GERB ότι μπορεί να αναγκαστεί (και πάλι)να ζητήσει στήριξη από την πλευρά των "ακραίων εθνικιστικών δυνάμεων", του ακροδεξιού ΑΤΑΚΑ, αν επιμένει στον αποκλεισμό κάθε μορφής συνεργασίας με το κόμμα του.
Αυτό που επιδιώκει ο αρχηγός του GERB, εκτιμούν οι αναλυτές, είναι να αναλάβει το "τιμόνι" της εξουσίας με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με την υποστήριξη των μικρότερων κεντροδεξιών- έως ακροδεξιών - κομμάτων, όπως το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο, το Πατριωτικό Μέτωπο και, ενδεχομένως, και άλλων μικρότερων παρατάξεων.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, ωστόσο, κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό καθώς το GERB δεν φαίνεται να εξασφαλίζει περισσότερες από 80-90 έδρες (σε σύνολο 240).
Τελικά, αν οι διαπραγματεύσεις για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού δεν ευοδωθούν, οι Βούλγαροι θα πρέπει να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες - για τρίτη φορά σε 2 χρόνια- γεγονός που θα είναι καταστροφικό τόσο για την οικονομική σταθερότητα, όσο και για την κοινωνική συνοχή της χώρας.