"Συνέβη αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί". Έτσι σχολιάζει το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του Έμπολα στην Ευρώπη ο δρ. Τζοβάνι Ρέτσα, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του Ανωτάτου Ινστιτούτου Υγείας στην Ιταλία. "Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας", τονίζει.
Στην περίπτωση της Ισπανίδας νοσοκόμας έγινε ένα λάθος, και με τον Έμπολα τα λάθη πληρώνονται, επισημαίνει ο Ιταλός γιατρός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα. "Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχουν έρθει στην Ευρώπη, και πάντα το σύστημα ατομικής προστασίας λειτούργησε. Η διαδικασία προσέγγισης αυτών των ανθρώπων είναι λεπτομερής και σύνθετη. Δεν χρειάζονται μόνο η κατάλληλη αμφίεση, αλλά και μέτρα προστασίας στη φάση της αρωγής. Απαιτείται επίσης πολύς χρόνος στη συνέχεια για την απομάκρυνση των ρούχων. Αν όλα αυτά γίνουν όπως πρέπει, δεν υπάρχουν κίνδυνοι".
Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στην Αφρική, συνεχίζει ο δρ. Ρέτσα. Στα νοσοκομεία των αφρικανικών χωρών, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πολύ πιο εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμηθεί το κρούσμα στην Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Έμπολα δεν μεταδίδεται αν δεν έχουν εκδηλωθεί τα συμπτώματα της ασθένειας. Με άλλα λόγια, όποιος απλώς τον επωάζει δεν μπορεί να τον μεταδώσει. Εάν λοιπόν η συγκεκριμένη Ισπανίδα νοσοκόμα επισκέφθηκε κάποιους χώρους πριν εκδηλώσει τα συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αρκεί να πήγε στο νοσοκομείο με τα πρώτα συμπτώματα. Και να παρακολουθούνται επιδημιολογικά όλοι οι άνθρωποι που ήλθαν σε επαφή μαζί της.
Με άλλα λόγια, τόσο ο δρ. Ρέτσα όσο και άλλοι συνάδελφοί του που μιλούν σήμερα στον ιταλικό Τύπο θεωρούν ότι δεν έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για την Ευρώπη μετά την εμφάνιση του κρούσματος στην Ισπανία και, κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται να επανεξεταστούν τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί. Όταν βέβαια εισέρχονται σε μια χώρα άνθρωποι που έχουν ήδη προσβληθεί από τον Έμπολα, πρέπει να λαμβάνονται ενισχυμένα μέτρα. Επιπλέον, αποτελεί ηθικό χρέος να προσφέρεται η καλύτερη βοήθεια σε όποιον διακινδυνεύει τη ζωή του ως εθελοντής ή εργαζόμενος στην υγεία".
Τι καινούργιο έχουμε μάθει για τον ιό σε σχέση με την έναρξη της επιδημίας; "Ο Έμπολα δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά", απαντά στην Κοριέρε ντέλα Σέρα ένας άλλος Ιταλός καθηγητής, ο Τζουζέπε Ιπόλιτο. "Η μετάδοση γίνεται δια μέσου της άμεσης επαφής με τα οργανικά υγρά του ασθενούς που έχει ήδη εκδηλώσει τα συμπτώματα. Επιπλέον, η θνησιμότητα είναι η ίδια με αυτή που έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες επιδημίες: 7 στους 10".
Δεν είναι λοιπόν αλήθεια ότι ο ιός μεταλλάσσεται; Και ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής του από τον αέρα, όπως ο SARS; "Αυτά είναι εικασίες που δεν έχουν τεκμηριωθεί, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι ποτέ με έναν ιό που να είναι ικανός για μια τόσο γρήγορη μετάλλαξη και που να έχει αλλάξει τόσο δραστικά ο τρόπος της μετάδοσής του. Ο Έμπολα δεν έχει εντοπιστεί ποτέ στον ιδρώτα".
Και τότε πώς εξηγείται ότι ο ιός είναι τόσο επιθετικός; "Αυτό πρέπει να έχει σχέση με την προέλευση της επιδημίας, που βρίσκεται σε μια ζώνη ανάμεσα στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Εκεί, η κίνηση των πληθυσμών είναι ανεξέλεγκτη. Τα νοσοκομεία στις χώρες αυτές χαρακτηρίζονται τόποι θανάτου. Σε χώρες με μια καλύτερη υγειονομική οργάνωση, όπως η Νιγηρία και η Σενεγάλη, η καταστροφή είναι πολύ μικρότερη".
Πηγή: ΑΠΕ