Αντιμέτωπος με το γράμμα του νόμου βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας και πρώην πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Ίβο Σανάντερ, κατηγορούμενος για οικονομικό σκάνδαλο αλλά και εθνική προδοσία.
Ο πρώην ηγέτης κατηγορείται για δωροληψία από την αυστριακή τράπεζα Hypo Bank και από τον ουγγρικό πετρελαϊκό όμιλο MOL.
Η εισαγγελία του Ζάγκρεμπ ζήτησε τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή, κάθειρξη 15 ετών και κατάσχεση των παράνομα αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων εκτιμώντας ότι είναι ένοχος για τις παραπάνω κατηγορίες και ότι “πρόδωσε τα εθνικά συμφέροντα” τα οποία ως ανώτατος αξιωματούχος έπρεπε να προστατεύει.
“Ο Ίβο Σαναντέρ όχι μόνο δεν προστάτευσε τα εθνικά συμφέροντα της Κροατίας, αλλά τα πούλησε για 10 εκ. ευρώ” υποστήριξε η εισαγγελέας Βάνια Μάρουσιτς τονίζοντας ότι ο Σανάντερ μετά από συμφωνία να του καταβληθεί προμήθεια παραχώρησε διαχειριστικά δικαιώματα της κροατικής πετρελαϊκής εταιρίας INA στην ουγγρική MOL.
Σειρά εγγράφων, σύμφωνα με την κ. Μάρουσιτς, αποδεικνύουν η κροατική διοίκηση της INA από τότε που άλλαξε η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών, την περίοδο που ο Ίβο Σαναντέρ ήταν πρωθυπουργός, δεν έχει καμία διαχειριστική εξουσία και ότι για όλα αποφασίζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου από την Ουγγαρία.
“Αν πίσω από αυτές τις συμφωνίες δεν υπήρχε δωροδοκία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ανικανότητα και αυτό θα ήταν θέμα πολιτικών ευθυνών. Γνωρίζουμε όλο το παρασκήνιο και ότι ο Σαναντέρ εκμεταλλεύθηκε τη θέση του για αποκλειστικά προσωπικά συμφέροντα και ως υπουργός και ως πρωθυπουργός”, τόνισε.
Η εισαγγελέας Ταμάρα Λάπτος και αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKOK) τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένοχος και για κερδοσκοπία εν μέσω πολέμου.
Αναφερόμενη στο τμήμα του κατηγορητηρίου βάσει του οποίου ο Ίβο Σαναντέρ, όταν ήταν αναπληρωτής του τότε υπουργού Εξωτερικών, Μάτε Γκράνιτς έλαβε προμήθεια ύψους 3,61 εκ. κούνα (794.000 ευρώ) από την αυστριακή Hypo Bank για πίστωση που χορήγησε στην Κροατία, η κ. Λάπτος τόνισε ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύθηκε τις πολεμικές συγκρούσεις και τον πολύ υψηλό πληθωρισμό εξαιτίας του οποίου η Κροατία δεν μπορούσε να λάβει χρήματα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Η δίκη συνεχίζεται.