Οι αναπτυσσόμενες χώρες μόλις αρχίζουν να επεκτείνουν τα ασφαλιστικά τους συστήματα
Ένας στους δυο ηλικιωμένους ανθρώπους ανά τον κόσμο, δεν παίρνει καμία σύνταξη. Αυτό το σοκαριστικό στοιχείο αναδεικνύει νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).
Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι ακόμη και πολύ μεγάλης ηλικίας είναι αναγκασμένοι να εργάζονται όπου και όσο μπορούν για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν.
Ακόμη και το 52% των ηλικιωμένων, που παίρνει μια σύνταξη, η προστασία που έχει είναι ανεπαρκής.
Η έρευνα της ΔΟΕ αφορά 178 χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πάνω από 45 χώρες έχουν φθάσει σε ένα επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης 90% και πάνω από 20 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επιτύχει να φθάσουν σε ένα ασφαλιστικό καθεστώς καθολικής ισχύος, ή σχεδόν.
"Πολυάριθμες αναπτυσσόμενες χώρες επεκτείνουν σθεναρά τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα — μια τάση πολύ θετική", διαπιστώνει η Ισαβέλ Ορτίθ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της ΔΟΕ.
Στην Ευρώπη, η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο πλαίσιο της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και περικοπής των δημοσίων δαπανών "έχει συμβάλει στην αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού", τονίζεται στην έκθεση. Επισημαίνεται επίσης ότι τουλάχιστον 123 εκατ. πρόσωπα στην ΕΕ πλήττονται από την κατάσταση αυτή, ήτοι το 24% του πληθυσμού.
Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Κίνα, όπου η ασφαλιστική κάλυψη έχει φθάσει από το 25% που ήταν το 2000 στο 70% και πλέον το 2012.
Το ποσοστό των δημοσίων δαπανών για τις συντάξεις κυμαίνεται από το 0 έως το 2% του ΑΕΠ στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ στις χώρες της δυτικής Ευρώπης το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 11% κατά μέσον όρο, σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΕ.