“Ναι” στις επιδρομές στο Ιράκ από Βρετανία, Βέλγιο και Δανία

Με 524 ψήφους υπέρ και 42 κατά, η Βουλή ενέκρινε την συμμετοχή της Βρετανίας στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Iσλαμικού Κράτους στο Ιράκ, στο πλαίσιο του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 

Η απόφαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου έχει άμεση ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιδρομές της βρετανικής Πολεμική Αεροπορίας ήσουν ξεκινήσουν ακόμα και απόψε. Ήδη, 6μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4, τα οποία σταθμεύουν στην Κύπρο, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. 

Η απόφαση ελήφθη μετά από 4ωρη συζήτηση και μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή των Κοινοτήτων, ώστε να ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης μετά το επίσημο αίτημα το οποίο υπέβαλε η κυβέρνηση του Ιράκ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

O Λευκός Οίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Χαιρετίζουμε ασφαλώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού κοινοβουλίου», το οποίο εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να διατάξει τη συμμετοχή αεροσκαφών της RAF στις αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

Ανάλογη απόφαση να συμμετάσχουν στο στρατιωτικό συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, πήραν και τα κοινοβούλια της Δανίας και του Βέλγιου.

Η έγκριση από το βελγικό κοινοβούλιο της αποστολής στο Ιράκ 6 μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επίσης μια «καλοδεχούμενη εξέλιξη» υπογράμμισε ο Έρνεστ, που χαιρέτισε ακόμη την απόφαση της Δανίας να στείλει στο Ιράκ 7 μαχητικά αεροσκάφη F-16.