Για αδήλωτα εισοδήματα κατηγορείται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

Στη δίνη οικονομικού σκανδάλου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρου Πάσους Κουέλιου, ο οποίος κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι είχε λάβει παρανόμως χρηματικές αμοιβές πριν από μια δεκαετία και πλέον. Μάλιστα, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι καταγγελίες είναι τόσο σοβαρές, που θα έπρεπε να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Público, ο Πάσους Κουέλιου ενδέχεται να παρέβη τους κοινοβουλευτικούς κανόνες- που απαγορεύουν να λαμβάνει πληρωμές οποιοδήποτε μέλος της Βουλής από εξωτερικές πηγές- όταν δέχθηκε αμοιβές από την Tecnoforma για να διευθύνει μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ωστόσο, η εισαγγελία της Πορτογαλίας ανέφερε χθες ότι έλαβε μια ανώνυμη καταγγελία τον Ιούνιο, για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με την εταιρεία Tecnoforma από το 1997 ως το 2001 αλλά την έθεσε στο αρχείο, διότι έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής.

Από την πλευρά του, μιλώντας σήμερα στο Κοινοβούλιο για την υπόθεση, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας απέρριψε ως απαράδεκτους τους υπαινιγμούς και τις κατηγορίες για τα «σκιώδη έσοδά» του την δεκαετία του 1990.

«Δεν έλαβα ποτέ καμιά πληρωμή από την Tecnoforma ενόσω ήμουν βουλευτής», δήλωσε ο Πάσους Κουέλιου, χειροκροτούμενος από τα έδρανα των κεντροδεξιών βουλευτών. «Τα περιουσιακά μου στοιχεία και η ζωή μου δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφανή», υποστήριξε.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (δεξιά) Πάσους Κουέλιου είναι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2011, και επέβαλε το σημαντικότερο μέρος των σκληρών μέτρων λιτότητας που απαίτησε η Τρόικα των πιστωτών της Πορτογαλίας, βάσει του μνημονίου δανεισμού της Λισαβόνας. Η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της τον Μάιο.

Ο ίδιος έχει καλλιεργήσει την εικόνα του «καθαρού», του αδιάφθορου πολιτικού, επιλέγοντας να διαμένει στο διαμέρισμά του και όχι στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες.

Υ.Γ: Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν την εβδομάδα που οι Σοσιαλιστές (κεντροαριστερά) θα πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους, στο οποίο θα αναδειχθεί ο ηγέτης που θα τους οδηγήσει στις βουλευτικές εκλογές σε εννιά μήνες.