Εναλλακτικό… Νόμπελ στον Σνόουντεν από τη Σουηδία

Ο Αμερικανός πρώην συνεργάτης της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν - ο οποίος αποκάλυψε το εύρος της παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ - τιμήθηκε σήμερα με το σουηδικό βραβείο Right Livelihood, το οποίο απονέμεται σε πρόσωπα τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της ανθρώπινης κατάστασης.

«Το τιμητικό βραβείο Right Livelihood απονέμεται στον Έντουαρντ Σνόουντεν για το θάρρος του και την ικανότητά του να αποκαλύψει το δίχως προηγούμενο εύρος των παρακολουθήσεων από μέρους ενός κράτους, που αντίκειται στις δημοκρατικές διαδικασίες και σε θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα», ανέφερε το ίδρυμα της Στοκχόλμης, το οποίο δίνει το βραβείο μια φορά τον χρόνο.

O  πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ - ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές της χώρας του για κατασκοπεία και έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία- έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης του 2014.

Το αντίστοιχο βραβείο το 2013 κέρδισε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, για «τις εκτεταμένες προσπάθειές του για την εξάλειψη των χημικών όπλων», μετά και την συμφωνία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.