Τα σκάνδαλα που απειλούν την επιστροφή του Σαρκοζί

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε την Παρασκευή την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, δηλώνοντας ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος UMP - μια κίνηση που θα τον φέρει πιο κοντά σε μια υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2017 - και επιστρέφει στον τόπο του «εγκλήματος» για να εκδικηθεί τον Ολάντ ο οποίος τον νίκησε στις εκλογές του 2012.

Δείτε ακόμα: Ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται σε πρωτοσέλιδο ως άλλος Φρέντι Κρούγκερ, που έρχεται να εξολοθρεύσει τον Ολάντ

Ο Νικολά Σαρκοζί, θεωρείται από τους υποστηρικτές του ως ο μοναδικός πολιτικός, ικανός να οδηγήσει το πολυδιασπασμένο UMP στη νίκη στις εκλογές του 2017. Όμως, η πολιτική επάνοδός του μπορεί να εμποδιστεί από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη γαλλική δικαιοσύνη, καθώς το όνομά του εμπλέκεται σε τουλάχιστον έξι δικαστικές υποθέσεις. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί για ενεργητική δωροδοκία, αθέμιτη άσκηση επιρροής και αποδοχή παραβίασης του επαγγελματικού απορρήτου. Φέρεται ότι μαζί με τον δικηγόρο του προσπάθησε να μάθει από έναν δικαστή απόρρητες πληροφορίες για μια άλλη υπόθεση που τον αφορούσε. Σε αντάλλαγμα, υποσχέθηκε να παρέμβει ώστε ο δικαστής αυτός να διοριστεί σε μια θέση κύρους στο Μονακό.

Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά επίσης το πώς ο πρώην πρόεδρος πληροφορήθηκε ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του. Η παρακολούθησή του ξεκίνησε στο πλαίσιο της διερεύνησης των κατηγοριών για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Η έρευνα για αθέμιτη άσκηση επιρροής προέκυψε από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν μεταξύ του Σαρκοζί και του δικηγόρου του.

Ο πρώην πρόεδρος μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να μην του ασκηθεί δίωξη.

 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2007

Από τον Απρίλιο του 2013 η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη, κυρίως με τη μεσολάβηση του εμπόρου όπλων Ζιάντ Τακιεντίν. Πρώην ηγετικά στελέχη των κυβερνήσεων του Καντάφι έχουν αναφερθεί σε αυτή τη χρηματοδότηση, χωρίς όμως να παράσχουν ουσιώδη στοιχεία ενώ άλλοι διέψευσαν αυτήν την πληροφορία.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ BYGMALION ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Οι οικονομικοί εισαγγελείς εξετάζουν τις καταγγελίες περί πλαστών τιμολογίων και διπλών λογιστικών καταχωρήσεων, συνολικής αξίας 10-11 εκατομμυρίων ευρώ, για τις υπηρεσίες που του παρείχε η εταιρεία Bygmalion κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2012. Οι προεκλογικές δαπάνες του Σαρκοζί καταχωρήθηκαν ως έξοδα του κόμματός του UMP ώστε ο πρώην πρόεδρος να μην ξεπεράσει το όριο των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ που όριζε ο νόμος. Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος.

 

ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΤΟΥ 2012

Η δικαιοσύνη ερευνά την ανάληψη εκ μέρους του UMP των προστίμων που επιβλήθηκαν στον Σαρκοζί για υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου δαπανών στην προεκλογική εκστρατεία του. Μια άλλη έρευνα για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων αφορά μια προεκλογική συνάντηση στην Τουλόν, στα τέλη του 2011, που δεν συμπεριλήφθηκε στις προεκλογικές δαπάνες.

 

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΜΠΕΡΝΑΡ ΤΑΠΙ

Οι ανακριτές υποψιάζονται ότι η διαιτησία αυτή, που κατέληξε τον Ιούλιο του 2008 σε μια απόφαση με την οποία δόθηκαν στον Μπερνάρ Ταπί 403 εκατομμύρια ευρώ ώστε να ρυθμιστεί η δικαστική διαμάχη του με την τράπεζα Crédit Lyonnais για τη μεταπώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, ήταν καρπός μιας απάτης για να ωφεληθεί ο επιχειρηματίας, με τη σύμφωνη γνώμη των Ηλυσίων. Ένοικος του προεδρικού μεγάρου την εποχή εκείνη ήταν ο Σαρκοζί.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

Ένας δικαστής ερευνά το κατά πόσο ήταν νόμιμες οι συμβάσεις τις οποίες παραχώρησε –χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός— η προεδρία σε εννέα εταιρείες δημοσκοπήσεων και ιδίως με την Publifact του Πατρίκ Μπουισόν, που τότε ήταν στενός σύμβουλος του Σαρκοζί.