Ανακαλύφθηκαν οι θάλαμοι αερίων ναζιστικού στρατοπέδου

Την ακριβή τοποθεσία του κτιρίου που στέγαζε τους θαλάμους αερίων στο Ζομπίμπορ, ένα από τα στρατόπεδα του θανάτου που λειτουργούσε η ναζιστική Γερμανία στην κατεχόμενη Πολωνία, ανακάλυψαν οι ερευνητές, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph.

Μετά από μια έρευνα οκτώ ετών, Πολωνοί και Ισραηλινοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τελικά τα ερείπια ενός κτιρίου από τούβλα που στέγαζε τους θαλάμους αερίων, στο οποίο σκοτώθηκαν 500 άτομα σε ένα χρόνο. 

Ο πραγματικός σκοπός του κτιρίου ήταν μεταμφιεσμένος με μια πινακίδα που έγραφε «λουτρά», με ψεύτικες κεφαλές των ντους στο ταβάνι. Τα δωμάτια ήταν κλειδωμένα με ατσάλινες πόρτες ενώ χρειαζόταν μόλις 20 με 30 λεπτά για να εξολοθρευτεί η κάθε ομάδα των θυμάτων. 

Περισσότεροι από 250.000 Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης του Ζομπίμπορ. Μετά από μια επιτυχημένη εξέγερση το 1943, στην οποία περίπου 300 κρατούμενοι απέδρασαν και ένας αξιωματικός των ναζί σκοτώθηκε, ο αρχηγός των SS Χάινριχ Χίμλερ, διέταξε την ισοπέδωση όλων των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου και την δεντροφύτευση όλης της περιοχής προκειμένου να εξαφανιστούν τα ίχνη του.