Πέθανε γιατί δεν της επέτρεψαν την άμβλωση

Οργισμένες διαδηλώσεις έχει προκαλέσει ο θάνατος μιας 31χρονης γυναίκας στην Ιρλανδία στην οποία δεν επετράπη η άμβλωση. Και αυτό παρ' όλο που οι ίδιοι γιατροί είχαν διαπιστώσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Έρευνα διεξάγουν οι αρχές αλλά και δεύτερη, ανεξάρτητη έρευνα ξεκίνησε και η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Γκάλγουεϊ, όπου η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, οι αμβλώσεις είναι παράνομες στην Ιρλανδία, εκτός εάν κινδυνεύει η ζωή της μέλλουσας μητέρας.

“Ήταν ένα έκτακτο περιστατικό που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με έναν συνηθισμένο τρόπο. Ωστόσο, οι Ιρλανδοί γιατροί αρνούνται λάβουν προφανείς αποφάσεις, υπό το φόβο κυρώσεων” δήλωσε η ακτιβίστρια Ρέιτσελ Ντόνελι που συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Όπως καταγγέλλει ο σύζυγος της 31χρονης, η γυναίκα βρισκόταν στη 17η εβδομάδα της κύησης όταν στις 21 Οκτωβρίου επισκέφθηκε το νοσοκομείο με έντονους πόνους στην πλάτη. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπήρχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και επρόκειτο να αποβάλει.

Η γυναίκα ζητούσε τρεις ημέρες να τερματιστεί η κύηση αλλά οι γιατροί αρνήθηκαν υποστηρίζοντας ότι η καρδιά του εμβρύου δεν είχε σταματήσει. “Εδώ είναι χώρα Καθολικών” της είπαν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του συζύγου.

Λίγες ημέρες μετά, η 31χρονη πέθανε από σηψαιμία.