Στάσιμη για φέτος θα παραμείνει η ρωσική οικονομία ενώ προς το τέλος του χρόνου θα μπει σε ύφεση, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κούντριν σε συνέδριο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Οι προβλέψεις του είναι αρκετά χαμηλότερες από τις προβλέψεις της ρωσικής κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% φέτος και 1% το 2015. Ο κ. Κούντριν δήλωσε, μάλιστα, ότι η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 3 - 4%, εάν η Δύση κλιμακώσει περαιτέρω τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, σε επίπεδο αντίστοιχο με αυτές που επέβαλε στο Ιράν.
Ο πρώην ΥΠΕΞ της χώρας δήλωσε ότι το κράτος δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει όλες τις κρατικές επιχειρήσεις που πλήττονται από τις κυρώσεις. Αρκετές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να στραφούν στην κυβέρνηση για κεφάλαια, ώστε να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις της Δύση. Η πετρελαιοπαραγωγική εταιρεία Rosneft έχει ζητήσει το ποσό των 40 δισ. δολαρίων.
Δανεισμός ύψους 7 δισ. δολαρίων από το εξωτερικό
Επιπλέον, η Ρωσία θα χρειαστεί δάνεια από το εξωτερικό, ύψους 7 δισ. δολαρίων.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά ρωσικών εταιρειών τραπεζών είναι αντιπαραγωγικές και δεν λύνουν τα πολιτικά προβλήματα. "Όσον αφορά τις κυρώσεις, τις θεωρούμε άσκοπα αντιπαραγωγικά…μέτρα που δεν λύνουν τα πολιτικά προβλήματα", δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός σε συνέδριο για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τη ρωσική οικονομία και θα τη διατηρήσει ανοικτή σε ξένους επενδυτές.