Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βαλέρι Γκελετέι, δήλωσε ότι κράτη-μέλη του NATO παραδίδουν όπλα στη χώρα του για να την εξοπλίσουν, ώστε να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές και να "σταματήσει" τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Βαλέρι Γκελετέι δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι συζήτησε για τις παραδόσεις όπλων με υπουργούς Αμύνης κρατών-μελών του NATO κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στην Ουαλία, (4η-5η Σεπτεμβρίου).
Αξιωματούχοι του NATO έχουν δηλώσει ότι δεν θα σταλεί "θανατηφόρος εξοπλισμός" ως "βοήθεια" στην Ουκρανία, ένα κράτος που δεν είναι μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αλλά κράτη-μέλη της συμμαχίας θα μπορούσαν να το πράξουν μεμονωμένα.
Νωρίτερα εντός αυτού του μήνα, ένας Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι το Κίεβο συμφώνησε για την προμήθεια όπλων και την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων από αρκετά κράτη μέλη της συμμαχίας. Οι τέσσερις από τις πέντε χώρες που κατονόμασε, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, το διέψευσαν.
"Καταλήξαμε σε συμφωνίες σε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς μέσα ενημέρωσης παρόντα, για [...] τα όπλα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή», είπε ο Γκελετέι, ο οποίος τόνισε ότι το Κίεβο χρειάζεται οπλισμό ο οποίος «μπορεί να σταματήσει τον Πούτιν".
"Δεν έχω το δικαίωμα να αποκαλύψω με ποιες χώρες καταλήξαμε σε συμφωνία. Αλλά το γεγονός είναι πως αυτά τα όπλα είναι ήδη καθ' οδόν προς εμάς — αυτό είναι απολύτως αληθές, μπορώ να σας το πω επισήμως", πρόσθεσε.
Ο Γκελετέι δήλωσε ότι περίπου 3.500 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος και άλλοι 25.000 είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα.
Η Μόσχα διαψεύδει τις κατηγορίες του Κιέβου και δυτικών υποστηρικτών του ότι έχει στείλει στρατεύματα και άρματα μάχης στην ανατολική Ουκρανία για να υποστηρίξει τους αυτονομιστές στη σύγκρουση, στην οποία σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 3.000 άνθρωποι.
Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των αυτονομιστών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τέθηκε σε εφαρμογή την 5η Σεπτεμβρίου.
Γενικά η εκεχειρία τηρείται παρά τις σποραδικές παραβιάσεις της οι οποίες καταγράφονται, κυρίως σε περιοχές-κλειδιά όπως το Ντόνετσκ.