Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε τελικά σήμερα σε μια συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του ρόλου της στην κρίση στην Ουκρανία, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ.
Έπειτα από πολλές ημέρες δισταγμών και αμφισημίας, τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Μόσχα μετά τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός η οποία επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή.
Ο Φαν Ρομπάι είπε ότι η ΕΕ ενδέχεται να άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία, εάν η αξιολόγηση - την οποία θα κάνει ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου - δείξει πως το ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία εφαρμόζεται.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα εμποδίζουν ιδίως την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της Ρωσίας, της Rosneft και της Transneft, αλλά και της πετρελαϊκής θυγατρικής της Gazprom. Επίσης θα προστεθούν τα ονόματα δεκάδων αξιωματούχων από τη Ρωσία και φιλορώσων από την Ουκρανία στους καταλόγους εκείνων που αντιμετωπίζουν πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Τη στιγμή που η ρωσική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, η εξαγγελία των κυρώσεων ώθησε παράλληλα το εθνικό ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.
Από την πλευρά της, η Ρωσία διεμήνυσε ότι θεωρεί την επιβολή των νέων κυρώσεων «μη φιλική» ενέργεια και προειδοποίησε ότι θα ανταποδώσει με ισοδύναμα μέτρα. Στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης διεμήνυσαν ότι και η Μόσχα από την πλευρά της ετοιμάζει μέτρα ανταπόδοσης στις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις.
«H αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη προς τη ζημία που θα προκαλούσουν οι κυρώσεις αυτές στην οικονομία μας», επισήμανε o Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Ακόμη, κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποτρέψουν την εφαρμογή των κυρώσεων διότι είναι «αντιπαραγωγικές».
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν σε ανταπόδοση είναι η θέσπιση ορίου στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την ΕΕ καθώς και να απαγορευθούν οι εισαγωγές ορισμένων καταναλωτικών προϊόντων και «ελαφρών βιομηχανικών αγαθών», είπε ο Αντρέι Μπελούσοφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου επί οικονομικών θεμάτων.
Ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε την «ελπίδα να επικρατήσει η κοινή λογική και να μην αναγκαστούμε να θεσπίσουμε αυτά τα μέτρα».