Γερμανία: 25η επέτειος από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με 8.000 φωτισμένα μπαλόνια που θα βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής που στεκόταν άλλοτε το Τείχος του Βερολίνου θα εορταστούν τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους.

Οι φετινές διοργανώσεις έχουν ένα κεντρικό μήνυμα που απευθύνεται προς όλο τον κόσμο: να θυμίσουν σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει η διχοτόμηση.

Τα μπαλόνια άναψαν για πρώτη φορά το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου και, σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης Κλάους Βοβεράιτ, η γραμμή των δεκαπέντε χιλιομέτρων που θα καλύπτουν θα είναι ορατή ακόμη και από το διάστημα.

Σήμερα Τρίτη, ανήμερα της 25ης επετείου της πτώσης, τα μπαλόνια θα ελευθερωθούν στον βερολινέζικο ουρανό.

Τα μπαλόνια συμβολίζουν όμως και τα κεριά που κρατούσαν στα χέρια τους οι άνθρωποι στις διαδηλώσεις του 1989. Συμβολίζουν την ελευθερία, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις.

Το μόνον που έχει απομείνει από το λεγόμενο και "Τείχος του Αίσχους" είναι μια γραμμή από τούβλα χτισμένα στην άσφαλτο, η οποία θυμίζει στους πιο παρατηρητικούς την διαδρομή του διαχωριστικού που υψώθηκε το 1961 στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτή η γραμμή δεν βρίσκεται σε "νεκρή ζώνη", αλλά περνά πλέον από δρόμους, πεζοδρόμια, ακόμη και μέσα από δημόσια κτίρια.