ΕΕ: Ανεστάλησαν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Δεν επετεύχθη τελικά συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως είχαν ζητήσει στις 30 Αυγούστου οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS. Εν τούτοις,  οι πρέσβεις των 28 χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτό, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

"Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη" είπε μια διπλωματική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.

Μια άλλη πηγή είπε ότι η συνάντηση αυτή αφορά "τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων" οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από αύριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Παράλληλα,  για ενδεχόμενο πάγωμα των νέων οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες αποφασίστηκαν την Παρασκευή 5η Σεπτεμβρίου εις βάρος της Ρωσίας, εάν η Μόσχα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και υπάρξει κατάπαυση πυρός κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Euractiv με τίτλο «Οι νέες ρωσικές κυρώσεις της ΕΕ μπορεί να παγώσουν αν υπάρξει κατάπαυση πυρός». 

Έχει ήδη συζητηθεί το σενάριο ενδεχόμενης αναβολής εφαρμογής των κυρώσεων έως και μία εβδομάδα προκειμένου να δοθεί χρόνος στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να δείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την επίλυση της σύγκρουσης, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο, η ασαφής στάση της Ρωσίας κατέστησε τους Ευρωπαίους πιο ανυπόμονους, σχολιάζει το άρθρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ης Αυγούστου, οι 28 δήλωναν έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα σε βάρος της Ρωσίας ανάλογα με τις εξελίξεις επί του πεδίου.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση για υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας κυβέρνησης-αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη Παρασκευή,

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε προειδοποιήσει ότι η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις εις βάρος της θα είναι «ασύμμετρη» και πιθανόν θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, αν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».