Ελεύθερος ο αυτουργός της μεγαλύτερης τραπεζικής απάτης στην ιστορία

Ο γάλλος χρηματιστής Ζερόμ Κερβιέλ, ο οποίος φυλακίσθηκε επειδή το 2008 έχασε δισεκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό της τράπεζάς του κάνοντας μη εγκεκριμένες συναλλαγές, αποφυλακίσθηκε σήμερα με αναστολή αφού εξέτισε μόλις 150 ημέρες από ποινή φυλάκισης 3 ετών. 

O Κερβιέλ θεωρείται ο αυτουργός της μεγαλύτερης τραπεζικής απάτης στην ιστορία. Στις 24 Ιανουαρίου η Société Générale, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι με έκνομες συναλλαγές ο ηλικίας 31 ετών υπάλληλός της τη ζημίωσε κατά 4,82 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ο 37χρονος είπε ότι είναι "υπερευτυχής" που αφήνει το κελί του για να εγκατασταθεί σ' ένα διαμέρισμα στο Παρίσι όπου μπορεί να ζει βάσει κανονισμών ενώ αναμένεται να εργασθεί σε μια εταιρεία συμβουλών για λογισμικό.

Ο Κερβιέλ θα πρέπει να φοράει μέχρι τον Ιούνιο του 2015 ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού και να παραμένει στο σπίτι από τις 8:30 μ.μ. και τις 7 π.μ. 

Το πρώην «γκόλντεν μπόι» της Société Générale είχε καταδικασθεί αρχικά σε φυλάκιση πέντε ετών, τα δύο εκ των οποίων με αναστολή, και σε πρόστιμο 4,9 δισεκ. ευρώ, ισοδύναμο με τη ζημιά που κατέγραψε η τράπεζα. Το πρόστιμο αυτό διαγράφηκε στη συνέχεια έπειτα από έφεση. 

Ικανοποιημένος δηλώνει και ο δικηγόρος του, λέγοντας: «Επιτέλους σήμερα έγινε η επανεκκίνηση του σκανδάλου Κερβιέλ και μπορούμε πλέον να δούμε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Κερβιέλ, αλλά σκάνδαλο Société Générale. Όπως γνωρίζετε έχουμε καταθέσει πολλές μηνύσεις εναντίον της τράπεζας».