NATO και Ρωσία χαιρετίζουν τη συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία

Μετά την ανακοίνωση για υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας κυβέρνησης-αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, το NATO εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας» για τον τερματισμό της σύρραξης στην περιοχή. 

Από την πλευρά της, η  καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί, εφόσον κρατήσει η εκεχειρία.

Μιλώντας από το Νιούπορτ,  η Μέρκελ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα τηρήσει τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία του 1997 μολονότι η Μόσχα την έχει παραβιάσει με τις ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του,  το Κρεμλίνο καλωσόρισε τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως ελπίζει να εφαρμοστεί «όρο προς όρο».

Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».

Ωστόσο, η Μόσχα προειδοποίησε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία "απειλούν την ειρηνευτική προσπάθεια".