Το NATO δεν θα εξοπλίσει τον ουκρανικό στρατό

Η Ρωσία έχει στείλει αρκετές χιλιάδες μάχιμους στρατιώτες, εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο έδαφος της Ουκρανίας, δήλωσε ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων κράτους-μέλους του NATO.

 «Συνεχίζουμε να βλέπουμε αρκετές χιλιάδες Ρώσους μάχιμους στρατιωτικούς επί του πεδίου εντός της Ουκρανίας, εξοπλισμένους με εκατοντάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, επομένως (δεν υπάρχει) καμιά ουσιαστική αλλαγή στην διάταξη των ρωσικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ουκρανίας», υποστήριξε ο αξιωματικός αυτός του NATO ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Περίπου 20.000 Ρώσοι στρατιωτικοί παραμένουν πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε το Κρεμλίνο να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην πόλη Νιούπορτ της Ουαλίας. 

Αναφερόμενος στον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων, ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι επαφίεται στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν η καθεμιά ξεχωριστά εάν κρίνουν σκόπιμο να παραδώσουν όπλα στο Κίεβο.

"Το ΝΑΤΟ ως συμμαχία δεν εμπλέκεται στην παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού επειδή δεν διαθέτει" οπλικά συστήματα, είπε. "Αυτά ανήκουν σε κάθε χώρα-σύμμαχο ξεχωριστά και επομένως μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο και εμείς δεν πρόκειται να παρέμβουμε" σημείωσε όταν ρωτήθηκε εάν η Συμμαχία σκοπεύει να δώσει όπλα στην Ουκρανία.

Το NATO είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι «πάνω από 1.000» Ρώσοι στρατιωτικοί δρουν στο εσωτερικό της Ουκρανίας, γεγονός που είχε χαρακτηρίσει σημαντική κλιμάκωση της στρατιωτικής εμπλοκής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ένοπλη σύρραξη.