Πούτιν: Ακούστε το σχέδιο μου για την Ουκρανία

Ένα σχέδιο επτά σημείων για την κρίση στην Ουκρανία, που συνεχίζεται πλέον μετά από πολλούς μήνες αναταραχής παρουσίασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Σημείωσα ορισμένες σκέψεις μου, ένα σχέδιο δράσης" για τον τερματισμό των συγκρούσεων, είπε ο Πούτιν κατά την επίσημη επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε στη Μογγολία.

Πρώτο "σημείο" που θέτει ο Πούτιν ως αναγκαία προϋπόθεση είναι "να μπει τέλος στις επιχειρήσεις" τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των ανταρτών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ακόμη πρότεινε:

  • Να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις σε αρκετή απόσταση, από την οποία να μην φτάνουν τα πυρά του πυροβολικού στις κοινότητες της εμπόλεμης ζώνης,
  • Να τεθεί σε εφαρμογή ένα διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και
  • Να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.

Τα τρία υπόλοιπα σημεία αφορούν την ανταλλαγή των αιχμαλώτων "χωρίς προϋποθέσεις", τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, μαζί με την αποστολή ειδικών που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.

Ο Πούτιν εκτίμησε πως μια συμφωνία με τους αυτονομιστές μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα δυο επόμενα 24ωρα.  

Γιατσενιούκ: Θέλει να ξαναφτιάξει τη Σοβιετική Ένωση

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός πάντως απέρριψε άμεσα τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου κατηγορώντας τον ότι θέλει να "αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση". 

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ υποστήριξε ότι οι προτάσεις αποτελούν μια απόπειρα εξαπάτησης της Δύσης, την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ώστε να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

"Το πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιατσενιούκ.

"Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες που έγιναν με τη Ρωσία —στη Γενεύη, στη Νορμανδία, στο Βερολίνο και στο Μινσκ— αγνοήθηκαν ή παραβιάστηκαν με περιφρόνηση από το ρωσικό καθεστώς", πρόσθεσε ο Γιατσενιούκ.