Ασάνζ: Εγκαταλείπω την πρεσβεία του Ισημερινού σύντομα

Την απόφαση του να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο, μετά από δύο χρόνια που παραμένει εκεί, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ιδρυτής των wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

"Εγκαταλείπω τη πρεσβεία σύντομα. Αλλά όχι για του λόγους που οι εφημερίδες του Μέρντοχ, και το Sky news, επικαλούνται (λόγω επιδείνωσης της υγείας του)" ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Ασάνζ, καθισμένος δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο.

Τα σχόλιά του δημιούργησαν για λίγο την εντύπωση πως μπορεί να αναχωρήσει αμέσως. Όμως ο Κρίστιν Χράφνσον, ο εκπρόσωπός του, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι ενδέχεται να κάνει κάτι τέτοιο μόνον αν η βρετανική κυβέρνηση "ανακαλέσει την πολιορκία έξω", καθώς ο δρυτής των wikileaks δεν προτίθεται να παραδοθεί στην αστυνομία.

Ο 43χρονος Αυστραλός διέφυγε στην πρεσβεία τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει να εκδοθεί στη Σουηδία, όπου καταζειτείται για σεξουαλική επίθεση και βιασμό, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Ο Ασάνζ λέει πως φοβάται πως, αν εκδοθεί στη Σουηδία, θα παραδοθεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να δικαστεί ως υπεύθυνος μιας από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία, για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράν, που έδωσε στην δημοσιότητα.

Ο Ασάνζ κινδυνεύει να συλληφθεί αν βγει από την πρεσβεία στο Λονδίνο επειδή έχει παραβιάσει τους όρους της εγγύησής του και επειδή η η Βρετανία εξακολουθεί να προτίθεται να τον συλλάβει, αν το προσπαθήσει.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε πως παραμένει πάντα προσηλωμένο στην επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης στο πρόβλημα, αλλά επανέλαβε ότι ο Ασάνζ εξακολουθεί να πρέπει να εκδοθεί.