Νέο ψυχρό επεισόδιο στο σίριαλ των παρακολουθήσεων ΗΠΑ και Γερμανίας προκάλεσαν γερμανικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τον νυν υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Από τα δίχτυα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών δεν ξέφυγε ούτε η Τουρκία, κάτι που αποκαλύπτει έγγραφο του 2009, σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.
Μάλιστα, αν και οι παρακολουθήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων έγινε "κατά λάθος", στην περίπτωση της Τουρκίας η κατασκοπευτική δραστηριότητα πιθανόν συνεχίζεται, παρά το ότι τα δύο κράτη είναι εταίροι στο NATO.
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι στόχοι κατασκοπείας επικαιροποιούνται κάθε 4 χρόνια από τη γερμανική κυβέρνηση. Όμως οι προτεραιότητες δεν τροποποιήθηκαν μετά την υπόθεση κατασκοπείας με τις ΗΠΑ και η Τουρκία παρακολουθείται πάντα, ιδίως καθώς υπάρχουν υποψίες ότι εξοπλίζει τους τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή.
Κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές αρχές σχετικά με τα δημοσιεύματα, καθώς οφείλουν να αντιμετωπίσουν «σοβαρά» το θέμα αυτό.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει μύδρους επανειλημμένα εναντίον του περιοδικού νωρίτερα φέτος, λόγω ενός ιδιαίτερα επικριτικού άρθρου για την καταστροφή στο ορυχείο στη Σόμα. Ο ανταποκριτής του Σπίγκελ στη χώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία για ένα διάστημα εξαιτίας των απειλών κατά της ζωής του μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Από την πλευρά της Ουάσινγκτον δεν έχει υπάρξει αντίδραση. Πάντως, η Γερμανία έχει έρθει σε δύσκολη θέση, αφού στο πρόσφατο παρελθόν είχε εξαπολύσει πυρά εναντίον των ΗΠΑ για μυστικές παρακολουθήσεις που έφταναν ακόμα και στην Άγκελα Μέρκελ.