Στη Λισαβόνα η Μέρκελ, στους δρόμους οι Πορτογάλοι

“Θερμή” υποδοχή επιφυλάσσουν σήμερα οι Πορτογάλοι στη Γερμανίδα καγκελάριο η οποία επισκέπτεται τη Λισαβόνα για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ομάδες πολιτών καλούν σε διαδήλωση φορώντας μαύρα ρούχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή πολιτική λιτότητας που έφερε στην Πορτογαλία ο δανεισμός από ΕΕ και ΔΝΤ. Μέχρι χθες στη σελίδα των διοργανωτών στο Facebook είχαν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 2.000 πολίτες.

“Αναμφίβολα το χρέος είναι μεγάλο πρόβλημα για την Πορτογαλία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όμως η πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι μόνο απειλή για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη”, δηλώνει ένας ακτιβιστής, σπουδαστής Οικονομικών στο London School of Economics, λίγες ώρες πριν την άφιξη της καγκελαρίου στη Λισαβόνα.

Η Μέρκελ, η οποία απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση του Κοέλιο, λέγοντας ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της και πως δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης, θα μείνει στην πορτογαλική πρωτεύουσα για έξι ώρες.

Θα συνοδεύεται από Γερμανούς επιχειρηματίες και θα εκφωνήσει ομιλία σε οικονομικό φόρουμ και θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της Volkswagen, 40 χλμ. νοτίως της Λισαβόνας.