Σχόλια σε όλους τους τόνους, ακόμη και σε πολύ οργισμένη γλώσσα προκάλεσε η ομιλία που έδωσε ο κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, Φραντσέσκο Σκετίνο, στο πανεπιστήμιο "Σαπιέντσα" της Ρώμης, με θέμα το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Ο υπόδικος Σκετίνο είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για τον θάνατο τριάντα τριών επιβατών του κρουαζιερόπλοιου, στο ναυάγιο που σημειώθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 2012. Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν είναι εξ αμελείας πολλαπλή ανθρωποκτονία, πρόκληση ναυαγίου και εγκατάλειψη πλοίου.
Ο Σκετίνο κλήθηκε να πάρει τον λόγο επ' ευκαιρία της ολοκλήρωσης του κύκλου μαθημάτων για μάστερ εγκληματολογίας του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της ιταλικής πρωτεύουσας. Ο ίδιος δήλωσε ότι: "η παρέμβασή μου ήταν τεχνικού, πρακτικού χαρακτήρα, λόγω και της μεγάλης μου εμπειρίας".
Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας Στεφάνια Τζανίνι δήλωσε ότι την άφησε «άναυδη η πρωτοβουλία».
"Νιώθω οργή και αγανάκτηση. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας καθηγητής -ένας εκπρόσωπος του χώρου του πολιτισμού- μπορεί να καλεί στο μάθημά του έναν άνθρωπο σαν τον Φραντσέσκο Σκετίνο", δήλωσε ο Φραντσέσκο Βερούζιο, αρχιεισαγγελέας της πόλης Γκροσέτο, όπου διεξάγεται η δίκη για το ναυάγιο του Costa Concordia.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Σαπιέντσα Λουίτζι Φράτι ζήτησε από τον καθηγητή που έδωσε το αναγκαίο πράσινο φως για την ομιλία του Σκεττίνο, να δικαιολογήσει αναλυτικά την απόφασή του ενώπιον ειδικού πειθαρχικού συμβουλίου.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που άλλοτε κατ' εξοχήν αρμόδιος, σε νευραλγικό πόστο, που οι αποφάσεις του επηρεάζουν τις ζωές ανθρώπων, πρώτα τα κάνει θάλασσα (κυριολεκτικά και μεταφορικά, ανάλογα την περίπτωση) και κατόπιν καλείται να δώσει διαλέξεις, ακόμη και να διδάξει, σε πανεπιστήμια για ακριβώς τα θέματα επί των οποίων αποδείχτηκαν μοιραίοι οι χειρισμοί του.