Ολάντ: Κανένας επιζών

Κανένας επιζών δεν υπάρχει στα συντρίμμια του αεροπλάνου της Air Algerie που συνετρίβη χθες, Πέμπτη, στο βόρειο Μαλί, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι βρέθηκε ένα μαύρο κουτί του αεροπλάνου.

"Δεν υπάρχει δυστυχώς κανένας επιζών", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε μια σύντομη τηλεοπτική εμφάνισή του. "Ένα μαύρο κουτί ανακτήθηκε και εστάλη στην Γκάο", στο βόρειο Μαλί, από τους γάλλους στρατιώτες που έχουν αποκλείσει τη ζώνη, πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως το μαύρο κουτί "θα μπορέσει συνεπώς να εξετασθεί το συντομότερο". 

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, και είπε ότι οι σκέψεις του είναι στις οικογένειες των 116 θυμάτων, από τους οποίους οι 51 ήταν Γάλλοι πολίτες.  

Πιθανότερη αιτία της συντριβής θεωρούνται οι κακές καιρικές συνθήκες. "Υπάρχουν υποθέσεις και κυρίως κλιματικές, αλλά δεν αποκλείουμε καμιά διότι θέλουμε να μάθουμε τα πάντα γι' αυτό που συνέβη" είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η γαλλική προεδρία στο Παρίσι επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια της πτήσης AH5017 της Air Algerie εντοπίστηκαν στην περιοχή Γκόσι του Μαλί κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Παράλληλα, ο Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ομόλογό του στο Μαλί Ιμπραχίμ Αμπουμπακάρ Κεϊτά και οι δύο ηγέτες "συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία για να βρεθεί η αλήθεια για την τραγωδία της πτήσης AH5017, να διευκολυνθεί η έρευνα και να διασφαλιστούν οι καλύτερες συνθήκες για τον επαναπατρισμό των σορών των θυμάτων", σύμφωνα με ανακοίνωση.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να "μείνει στο Παρίσι όσο χρόνο χρειαστεί" αναβάλλοντας επ' αόριστον το προγραμματισμένο ταξίδι του από σήμερα έως την Κυριακή στη Ρεϊνιόν, τη Μαγιότ και τις Κομόρες Νήσους.

Το αεροπλάνο της Air Algerie συνετρίβη χθες, Πέμπτη, με 116 επιβαίνοντες, περίπου 50 από τους οποίους ήταν Γάλλοι, λιγότερο από μια ώρα αφότου απογειώθηκε από την Ουαγκαντούγκου με προορισμό το Αλγέρι.

Το ισπανικό πλήρωμα του αεροπλάνου είχε στείλει σήμα ότι αλλάζει πορεία "εξαιτίας ιδιαίτερα δύσκολων μετεωρολογικών συνθηκών", είχε δηλώσει χθες ο γάλλος πρόεδρος.