Σφοδρές μάχες γύρω από το Ντονέτσκ, παρά την εκεχειρία για το Μπόινγκ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πολιορκία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον ουκρανικό στρατό και σφοδρές μάχες διεξάγονται στην περιοχή, παρά την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές γύρω από την τοποθεσία όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines —σε απόσταση περίπου 60 χλμ. ανατολικά του Ντονέτσκ. 

Οι μάχες μαίνονται γύρω από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των αυτονομιστών όπου πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα από ρίψη οβίδας. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι άκουσε σφοδρά πυρά προερχόμενα από τις ουκρανικές δυνάμεις στο χωριό Οκτιάμπρσκι, κοντά στο αεροδρόμιο. Καμιά 30αριά αντάρτες, πολλοί εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, σήκωσαν αμέσως τα Καλάσνικοφ και πήραν θέση μάχης. 

Ακούστηκαν κατόπιν πέντε εκρήξεις, η καθεμιά ολοένα και πιο κοντά από την προηγούμενη.

Κοντά σε ένα καμένο ουκρανικό άρμα, ένας μαχητής έκανε λόγο για ανταλλαγή πυρών κοντά στο χωριό Περβομάισκε. "Θα πολεμήσω μέχρι θανάτου", τόνισε.

Στο Λουγκάνσκ, στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, 110.000 κατοίκων, η ουκρανική σημαία υψώθηκε στο δημαρχείο της και οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τα κτίρια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.