Μείωση περιαγωγής και χρεώσεων στις υπηρεσίες τηλεφόρτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία ενημερώνει τους επιβάτες για τα δικαιώματά τους στο έδαφος και στον αέρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά στα μέτρα που έχει εξετάσει και εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους τελευταίους μήνες: 

Από την 1η Ιουλίου, οι χρεώσεις περιαγωγής μειώθηκαν εκ νέου και στόχος του ΕΚ είναι η κατάργηση τους από το Δεκέμβριο του 2015. Τεράστιες είναι οι μειώσεις στις ανώτατες τιμές περιαγωγής δεδομένων από την 1η Ιουλίου – μείωση πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι το καλοκαίρι.

Από την 1η Ιουλίου 2014, η ΕΕ μείωσε πάνω από το μισό τις ανώτατες τιμές για την τηλεφόρτωση δεδομένων: από 45 λεπτά ανά megabyte σε 20 λεπτά/MB. Επίσης, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε φθηνότερα χάρτες, βίντεο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα κοινωνικά δίκτυα όταν ταξιδεύουμε σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Για παράδειγμα, οι ποδοσφαιρόφιλοι που ταξιδεύουν στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πληρώσουν 25 φορές λιγότερο για την περιαγωγή δεδομένων σε σύγκριση με αυτά που πλήρωσαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010!
Επιπλέον, οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα θα γίνουν φθηνότερα.

Σχετικά με τους επιβάτες των αερομεταφορών:

Τον Μάρτιο 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την παροχή περισσότερων δικαιωμάτων για τους επιβάτες των αεροπορικών μεταφορών. Τώρα οι ευρωβουλευτές θα επεξεργαστούν, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, το τελικό κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει:

-την αποζημίωση μετά από καθυστέρηση τριών ωρών για σύντομες πτήσεις
- παροχή σαφών πληροφοριών στο αεροδρόμιο για αλλαγές στις πτήσεις, για καθυστέρηση άφιξης αποσκευών αλλά και των δικαιωμάτων των επιβατών (ενημέρωση των επιβατών για τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών καταγγελίας και έντυπα)
- εγγύηση βοήθειας μεταφοράς στο σπίτι, όταν το ταξιδιωτικό γραφείο ή ο αερομεταφορέας χρεοκοπήσει
- τιμή και ο χρόνος πτήσης δεν μπορεί να αλλάξει σημαντικά μετά την πώληση

Επίσης, υπάρχει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία ενημερώνει τους επιβάτες για τα δικαιώματά τους στο έδαφος και στον αέρα. Η εφαρμογή (Your passenger rights at hand) είναι διαθέσιμη σε τέσσερις δημοφιλείς πλατφόρμες κινητών συσκευών: Apple iPhone και iPad, Google Android, RIM Blackberry και Microsoft Windows Phone 7.

Οι επιβάτες που είναι αποκλεισμένοι σε αεροδρόμια ή αναμένουν τις χαμένες τους αποσκευές μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μια δωρεάν εφαρμογή κινητών συσκευών για να ελέγχουν τα δικαιώματά τους άμεσα και επιτόπου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε αυτήν την εφαρμογή για τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές το 2013. Η εφαρμογή θα καλύπτει επίσης τις μεταφορές με πούλμαν και λεωφορεία καθώς και τις πλωτές μεταφορές. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν σε 22 γλώσσες και χρησιμοποιεί την τοπική αποθήκευση δεδομένων της συσκευής για να αποφευχθεί η ανάγκη συνδεσιμότητας δεδομένων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

 

Xρύσα Τσιώτση 

Δικηγόρος

[email protected]