Γιούνκερ: Δεν ήθελα την Ελλάδα εκτός ευρώ και η χώρα με δικαίωσε

"Αντιστάθηκα στην έξοδό της (Ελλάδας) από τη ζώνη του ευρώ και ότι είμαι υπερήφανος για την Ελλάδα γιατί ήταν δικηγόρος υπεράσπισής της" δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, αναφερόμενος ουσιαστικά στην θητεία του στο Eurogroup.

Μιλώντας με τα μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γιούνκερ δεσμεύτηκε ότι στο μέλλον κάθε πρόγραμμα στήριξης προς προβληματική χώρα θα υπάγεται σε ανάλυση για τις κοινωνικές του επιπτώσεις.

Επισήμανε ότι πρέπει να αντικατασταθεί η τρόικα με άλλο όργανο που θα έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και τόνισε πως ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να γράψει την ιστορία της κρίσης του ευρώ. "Η Ευρώπη χωρίς ευρώ θα ζούσε έναν πόλεμο", είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι ο επόμενος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις θα προέρχεται από τη Σοσιαλιστική Ομάδα και τόνισε ότι θα ήταν αδιανόητο η επόμενη Επιτροπή να έχει λιγότερες γυναίκες από τη σημερινή, επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα δώσει μάχη για μια ισχυρή εκπροσώπηση των γυναικών εντός της Κομισιόν. Είπε, επίσης, ότι επιθυμεί "να αλλάξει την Ευρώπη" και να είναι "ο άνδρας της αλλαγής".