Οδοφράγματα στήνουν οι αυτονομιστές στους δρόμους του Ντονέτσκ καθώς προετοιμάζονται για μάχες με τον ουκρανικό στρατό. Οι αντάρτες οχυρώθηκαν στο Ντονέτσκ μετά την πτώση του Σλαβιάνσκ, τη χειρότερη ήττα τους εδώ και τρεις μήνες εξέγερσης.
Σποραδικά πυρά ακούγονταν μακριά από το κέντρο του Ντονέτσκ, όπου οι κάτοικοι τώρα λένε ότι ζουν με τον φόβο μιας πιθανής μάχης μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ανταρτών.
Ο πλουσιότερος άνδρας της Ουκρανίας, ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ζήτησε σήμερα από το Κίεβο να μην βομβαρδίσει την πόλη του. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Ντονέτσκ, όμως οι περισσότεροι δεν έχουν πού να πάνε.
Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει ανακοινώσει ότι θα δράσει άμεσα για να ανακτήσει περισσότερα εδάφη από τους αντάρτες μετά την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ το Σαββατοκύριακο, μια νίκη την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε σημείο καμπής για την κρίση στη χώρα του.
Οι αντάρτες υποχώρησαν από το Σλαβιάνσκ με κάποιους να οδηγούν τεθωρακισμένα οχήματα με τη ρωσική σημαία 110 χιλιόμετρα νότια προς το Ντονέτσκ.
Ο επικεφαλής των ανταρτών, ένας Μοσχοβίτης με το όνομα Ίγκορ Στρέλκοφ, δήλωσε ότι οι άνδρες του θα πολεμήσουν για την πόλη, την οποία θα υπερασπιστούν "πολύ πιο εύκολα από το μικρό Σλαβιάνσκ".
Οι αντάρτες έχουν οχυρωθεί σε κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ, το οποίο έχουν ανακηρύξει πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Λαϊκής Δημοκρατίας, όμως μέχρι τώρα η πόλη λειτουργεί κανονικά.
Το Σλαβιάνσκ, με 120.000 κατοίκους, ήταν η πόλη όπου οι αντάρτες είχαν τον περισσότερο έλεγχο και όπου σημειώθηκαν οι σφοδρότερες μάχες.
Ο Στρέλκοφ δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Interfax ότι το 80 με 90% των ανδρών του διέφυγε από το Σλαβιάνσκ και τώρα οργανώνει την άμυνα του Ντονέτσκ.
Το πού βρίσκεται ο Στρέλκοφ δεν είναι γνωστό. Πηγές των αυτονομιστών επεσήμαναν ότι δύο άλλοι ηγέτες των ανταρτών, ο Αλεξάντερ Μποροντάι και ο Ντένις Πουσίλιν, βρίσκονται στη Ρωσία.
Λίγο έξω από το Ντονέτσκ μια γέφυρα που συνδέει την κεντρική αρτηρία με την πόλη ανατινάχθηκε την ώρα που την διέσχιζε μια εμπορική αμαξοστοιχία. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για αυτό.
Το Ντονέτσκ είναι η έδρα του Αχμέτοφ, του πιο πλούσιου άνδρα της Ουκρανίας, η περιουσία του οποίου προέρχεται από τον άνθρακα και τον χάλυβα και εκτιμάται πως ανέρχεται σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Ο Αχμέτοφ είπε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην περιοχή του Ντονμπάς.
"Το Ντονέτσκ δεν πρέπει να βομβαρδιστεί. Το Ντονμπάς δεν πρέπει να βομβαρδιστεί. Οι πόλεις, οι κωμοπόλεις και οι υποδομές δεν πρέπει να καταστραφούν", προειδοποίησε μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. "Πρέπει να αποφύγουμε τα δεινά και τους θανάτους ειρηνικών ανθρώπων", υπογράμμισε.
Ο Μαξίμ Ροβίνσκι, του δημοτικού συμβουλίου του Ντονέτσκ, σημείωσε ότι 20.000 με 30.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την πόλη, "οι άνθρωποι που είχαν κάπου να πάνε".
Η κυβέρνηση του Ποροσένκο επεσήμανε ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον των ανταρτών που επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ την Κυριακή. Κατηγόρησε επίσης τους αυτονομιστές ότι άνοιξαν πυρ σε κατοικούμενες περιοχές υποδυόμενοι τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες οι αυτονομιστές εξαπέλυσαν 10 επιθέσεις εναντίον θέσεων του στρατού και κυβερνητικών κτιρίων, χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις για τα επεισόδια και για τυχόν θύματα, όμως υπογράμμισε ότι ο στρατός απάντησε στα πυρά.