Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης, κάθε χώρα οφείλει να ορίσει έναν οργανισμό σύνδεσης ο οποίος θα ανταποκρίνεται σε αιτήματα παροχής πληροφοριών και βοήθειας από άλλους φορείς ή πολίτες.
Ποιά είναι όμως η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής μετά την κοινοποίηση της απόφασης του φορέα κοινωνικής ασφάλισης σχετικά με την υπόθεση ενός ασφαλισμένου;
Κάθε χώρα έχει τις δικές της προθεσμίες και διαδικασίες προσφυγής κατά διοικητικής απόφασης. Είναι πολύ σημαντικό να ενεργήσετε έγκαιρα και να τηρήσετε αυτές τις προθεσμίες. Ζητήστε διευκρινίσεις από τους αρμόδιους φορείς της χώρας σας.
Εάν τώρα πρόκειται να συνταξιοδοτηθείτε και έχετε εργαστεί σε διάφορες χώρες, τίθεται το ερώτημα πού θα υποβάλετε αίτηση για τη σύνταξή σας;
Εάν κατοικείτε σε χώρα της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία και έχετε εργαστεί σε μία από αυτές τις χώρες, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για σύνταξη αναπηρίας ή γήρατος στη χώρα κατοικίας σας, εφόσον έχετε ασφαλιστεί εκεί. Ο φορέας της εν λόγω χώρας θα προωθήσει την αίτηση στον αρμόδιο φορέα έστω κι αν βρίσκεται σε άλλη χώρα της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Ως ημερομηνία υποβολής στον αρμόδιο φορέα θα θεωρηθεί η ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η αίτηση για σύνταξη γήρατος μπορεί να υποβληθεί στον φορέα της χώρας όπου ήσασταν ασφαλισμένοι τελευταία, σε περίπτωση που δεν έχετε ασφαλιστεί ποτέ στη χώρα κατοικίας σας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Όλα τα έγγραφα σχετικά με τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης (δηλαδή έντυπα Ε, ευρωπαϊκές κάρτες ασφάλισης ασθένειας και προσωρινά πιστοποιητικά αντικατάστασης) που εκδόθηκαν από τους αρμόδιους φορείς σύμφωνα με τους προηγούμενους κανόνες συντονισμού εξακολουθούν να ισχύουν έως ότου λήξουν ή αποσυρθούν ή αντικατασταθούν από τον αρμόδιο φορέα. Θα λαμβάνονται υπόψη από τους φορείς ακόμα και μετά την 1η Μαΐου 2010, ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανονισμών για τον εκσυγχρονισμό του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.
Χρύσα Τσιώτση
Νομικός
[email protected]