Απεβίωσε ο ιστορικός πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Σεβαρντνάντζε

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε, ένας από τους πρωτεργάτες του τέλους του Ψυχρού Πολέμου μαζί με τον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρίνα Νταβιτασβίλι, οικεία της οικογένειας Σεβαρντνάντζε.

"Ο Σεβαρντνάντζε απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι", δήλωσε η Νταβιτασβίλι προσθέτοντας πως "ήταν άρρωστος από καιρό".

Ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε εξελέγη πρόεδρος της Γεωργίας το 1995 και παραιτήθηκε το 2003 κατά την "Επανάσταση των Ρόδων", αφήνοντας πίσω του μια χώρα φτωχή και κοντά στο χάος. Το 2004 τον διαδέχθηκε ο φιλοδυτικός Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος παρέμεινε στην ηγεσία της χώρας μέχρι το 2013. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας επιδεινώθηκαν δραματικά επί της προεδρίας του διαδόχου του Σεβαρντνάτζε, ο οποίος επιδίωξε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Ήταν ένας πολύ ικανός άνδρας, ταλαντούχος, πολύ πρόθυμος να συνεργαστεί με το λαό, με όλη την κοινωνία", δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο ραδιόφωνο Ηχώ της Μόσχας, ένας από τους πρώτους που αντέδρασαν δημόσια στο θάνατο του Σεβαρντνάτζε. Ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης είπε ότι ο Σεβαρντνάτζε ήταν "ο ιδανικός εκπρόσωπος" για τη Γεωργία. "Μαζί του, μπορούσες να μιλήσεις ευθέως, να εργαστείς καλά".

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα "ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους του και σε όλο τον γεωργιανό λαό".