Χιλιάδες τουρίστες στις παραδοσιακές ταυροδρομίες της Παμπλόνα

Το διάσημο ισπανικό φεστιβάλ του Σαν Φερμίν ξεκίνησε επισήμως στην Παμπλόνα - 155 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά του Μπιλμπάο - την Κυριακή, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου, που θέλουν να ζήσουν από κοντά την συγκίνηση του να σε κυνηγούν 48 αγριεμένοι ταύροι στα στενά δρομάκια του χωριού.     

Η γιορτή ξεκίνησε με την εκτόξευση της παραδοσιακής ρουκέτας "Chupinazo" από τον πρόεδρο της τοπικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, τιμής ένεκεν για τα 150 χρόνια της φεστιβάλ.

Χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για να συμμετάσχουν στη ρίψη του κόκκινου κρασιού, που τρέχει στους δρόμους με τους ταύρους και να δουν τις παραδοσιακές ταυρομαχίες.  

Το έθιμο είναι αφιερωμένο στον Σαν Φερμίν, τον προστάτη του Ναβάρε, αλλά δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι υπέρ των ταυρομαχιών. Περίπου 100 ακτιβιστές, πολλοί εκ των οποίων ημίγυμνοι και καλυμμένοι με κόκκινη μπογιά όπως το αίμα των ταύρων που σκοτώνονται στις αρένες, διαμαρτυρήθηκαν για τη βαρβαρότητα, όπως χαρακτηρίζουν τις ταυρομαχίες, ζητώντας ν’ απαγορευθούν. 

Μάλιστα, προειδοποιούσαν τους τουρίστες ότι αυτό που θεωρούν διασκέδαση, καταλήγει σε τεράστια ταλαιπωρία για τους ταύρους. Όλα τα ζώα που τρέχουν στους δρόμους το πρωί, αργότερα σκοτώνονται στην αρένα ταυρομαχίας σε μια μακρά, παρατεταμένη διαδικασία.

Οι ταυρομαχίες αρχίζουν τη Δευτέρα και το φεστιβάλ διαρκεί εννέα ημέρες.