Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται να είναι ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν την Κάθριν Άστον στο πόστο της Ύπατης Αρμοστού της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, σύμφωνα με άρθρο του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics για την “κούρσα διαδοχής” της Κάθριν Άστον και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο, έχουν ακουστεί κυρίως τα ονόματα της Δανής πρωθυπουργού, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ, και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε (ο τελευταίος το διέψευσε). Τα άλλα πρόσωπα που έχουν συζητηθεί είναι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι, και ο πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν.
Πρόσφατα, η Ιταλία έθεσε στο τραπέζι το όνομα της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών για τη θέση της Άστον, για την οποία όμως, σημειώνει το Europolitics, το προφίλ της Ελληνίδας πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη φαίνεται να ενδιαφέρει τον Ρομπάι. Στο στάδιο αυτό, γίνονται επίσης αναφορές και στη Βουλγάρα επίτροπο Γκεοργκίεβα.
Σύμφωνα με το Europolitics, η εύρεση των κατάλληλων προσώπων αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, δεδομένης της κρίσης και του αποτελέσματος της ευρωπαϊκής ψήφου, η οποία “ξαναμοίρασε την τράπουλα”. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη σπαζοκεφαλιά, αφού θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι απόψεις των μικρών και των μεγάλων χωρών, της αριστεράς και της δεξιάς, των χωρών του Βορρά και του Νότου, των παλαιών και των νέων κρατών μελών, καθώς και ο “άγραφος κανόνας” περί ισότιμης εκπροσώπησης των φύλων.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι σαφής: οι δυο θέσεις απαιτούν ειδική πλειοψηφία. Ωστόσο, ο Ρόμπαϊ ευελπιστεί να υπάρξει ομοφωνία, όπως είχε συμβεί και με τη δική του περίπτωση το 2009. Συζητείται δηλαδή, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να προσφερθεί στη Βρετανία ένα “εικονικό” δικαίωμα άσκησης βέτο, εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό από τα άλλα κράτη-μέλη.