Ένα “καυτό” διήμερο έχουν μπροστά τους οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα καλούνται να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα προτείνουν για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν.
Και μπορεί οι φωνές υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ολοένα να αυξάνονται, με τη Σουηδία και την Ολλανδία να εκφράζουν την Τετάρτη τη στήριξή τους στο πρόσωπό του, όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, παραμένει αμετάπειστος, καθώς θεωρεί τον Γιούνκερ άνθρωπο του παρελθόντος και υπέρ το δέον φεντεραλιστή.
Το “βέτο” του Κάμερον, που υποστηρίζεται και από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, καθιστά δύσκολη τη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Σύνοδο Κορυφής, αν και πολλοί μιλούν ήδη για “βατερλό” του Βρετανού πρωθυπουργού, μετά την αλλαγή στάσης των Ολλανδών και των Σουηδών, και προοικονομούν ότι ο Γιούνκερ θα είναι τελικά αυτός που θα πάρει το “χρίσμα” των Ευρωπαίων ηγετών, μία επιλογή που πιθανότατα δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από το Ευρωκοινοβούλιο.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε εκ νέου τη στήριξή του στο πρόσωπο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
“Η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες που στήριξαν την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν”, τόνισε ο πρωθυπουργός, που δήλωσε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα και βέβαιος ότι η επιλογή του θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό προσανατολισμό προς την ανάπτυξη, η οποία “είναι απολύτως απαραίτητη για το πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρώπη και ειδικά στη χώρα μου”.
Πάντως, η επιλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν δεν είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, καθώς τα βλέμματα στρέφονται προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο εξάμηνο.
Ο Ρέντζι έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ μίας πιο ευέλικτης ερμηνείας του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα επιτρέψει στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να επιστρέψουν πιο δυναμικά στην ανάπτυξη, ενώ ψηλά στην ατζέντα της ιταλικής προεδρίας είναι και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που πλήττει κυρίως την Ιταλία και την Ελλάδα.