Μια buffer zone (μια ουδέτερη ζώνη δηλαδή με στόχο την "απορρόφηση" των εντάσεων), μήκους 10 χλμ στα σύνορα μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας ζήτησε ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων με σκοπό να τερματιστεί επιτέλους η αιματηρή εξέγερση της κρίσης και της αυτονομιστικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία.
Το σχέδιο μεταδόθηκε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Inter TV.
Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον "αφοπλισμό" των ένοπλων ομάδων, "εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους ρώσους και ουκρανούς μισθοφόρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα", "την αποκέντρωση της εξουσίας και την προστασία της ρωσικής γλώσσας μέσω τροποποίησης του Συντάγματος", "η αμνήστευση όσων έχουν καταθέσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα" και "ο τερματισμός της παράνομης κατοχής κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ", που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.
Στο ειρηνευτικό σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η ταχεία οργάνωση τοπικών βουλευτικών εκλογών και πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην περιοχή.
Ο Πέτρο Ποροσένκο είχε το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την οποία συζητήθηκε το ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο και θα παρουσιασθεί επισήμως σήμερα από τον ουκρανό πρόεδρο.
Το Κρεμλίνο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας διατύπωσε μία σειρά παρατηρήσεων επί του περιεχομένου του σχεδίου, επιμένοντας στον "άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων" των ουκρανικών δυνάμεων κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο δήλωσε στον Πούτιν ότι υπολογίζει στη στήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου από τη Μόσχα έπειτα από την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, στο ειρηνευτικό σχέδιο των 14 σημείων δεν υπάρχει αναφορά στην μονομερή κατάπαυση του πυρός, που προαναγγέλθηκε από τον ουκρανό πρόεδρο την Τετάρτη.
Αυτό πάντως που δεν ξεκαθαρίζει το σχέδιο Ποροσένκο είναι αν αυτή η ζώνη των 10 χλμ θα είναι εντεύθεν των ουκρανικών συνόρων ή εντεύθεν των ρωσικών, ούτε και υπό ποιο status quo θα ζουν οι άνθρωποι που διαμένουν στις περιοχές αυτές.