Μονομερή κατάπαυση πυρός εντός της ημέρας προαναγγέλλει το Κίεβο

Μονομερή κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία θα διατάξει εντός της ημέρας ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειρηνευτικού του σχέδιου για τον τερματισμό της φιλορωσικής εξέγερσης.

"Το ειρηνευτικό σχέδιο ξεκινά με τη διαταγή μου για μονομερή κατάπαυση του πυρός", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. "Αμέσως μετά, θα δεχθούμε την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στη σύγκρουση. Αυτό θα γίνει πολύ σύντομα", πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποσχέθηκε αμνηστία "για όσους καταθέσουν τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα".

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τη συνομιλία ανάμεσα στον Πέτρο Ποροσένκο και το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για πιθανή εκεχειρία.

Παράλληλα, ο Ποροσένκο όρισε σήμερα τον Πάβελ Κλίμκιν, νυν πρεσβευτή στη Γερμανία, υποψήφιο υπουργό Εξωτερικών, για να αντικαταστήσει τον Αντρίι Ντεστσίτσια, που προκάλεσε κατακραυγή στη Ρωσία όταν αναφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από το κοινοβούλιο την απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Στέπαν Κουμπίφ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου, ο Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη στο πλαίσιο των αναμενόμενων αλλαγών που πραγματοποιούνται στη χώρα υπό τη νέα κυβέρνηση.