Με το σκεπτικό ότι υπάρχει "σύνδεση" μεταξύ της επαιτείας και της εγκληματικότητας, κυρίως των κλοπών, η Νορβηγία σκοπεύει να απαγορεύσει την επαιτεία σε δημόσιους χώρους, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο το οποίο θα πλήξει κυρίως τους Ρομά.
Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τη δεξιά κυβέρνηση στο κοινοβούλιο της χώρας, προβλέπει να δίνεται η άδεια στις δημοτικές αρχές να απαγορεύουν τοπικά την επαιτεία από το καλοκαίρι του 2014, προτού επιβληθεί σχετική απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο από το 2015.
Επίσης, η επαιτεία στις πόλεις που θα απαγορευθεί θα τιμωρείται με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης ως τρεις μήνες.
Το μέτρο αναμένεται να πλήξει κυρίως τους Ρομά. Από τους 194 επαίτες που καταμετρήθηκαν το 2012 στο Όσλο, μόνο οι επτά ήταν Νορβηγοί. Οι υπόλοιποι ήταν κυρίως Ρουμάνοι υπήκοοι Ρομά, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης και σχεδόν όλοι είχαν ποινικό μητρώο στη Νορβηγία.
Σύμφωνα με τις αρχές, στο Όσλο σημειώνονται τόσες κλοπές πορτοφολιών, όσες στο Βερολίνο που έχει επταπλάσιους κατοίκους.
Εκφράζοντας τη σοσιαλιστική αριστερά ο Μπάαρντ Βέγκαρ Σόλγελ άφησε να εννοηθεί ότι η απαγόρευση της επαιτείας έχει στόχο να αποτρέψει τους Ρομά από το να έρθουν στη χώρα, κάνοντας μια αναφορά σε ένα άρθρο του συντάγματος της χώρας, που πλέον έχει καταργηθεί και θεωρείται επονείδιστο, που πριν 200 χρόνια απαγόρευε την είσοδο των Εβραίων στη χώρα.
Με το νομοσχέδιο αυτό η Νορβηγία επαναφέρει μια απαγόρευση που ίσχυε ως το 2005. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Δανία, απαγορεύουν σε εθνικό επίπεδο την επαιτεία σε δημόσιους χώρους. Εκτός απροόπτου είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί.
Η απαγόρευση, την οποία υποστηρίζει η πλειονότητα των Νορβηγών, κινδυνεύει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, επισημαίνουν από την πλευρά του κάποιες οργανώσεις.
Όσοι καταφεύγουν στην επαιτεία "θα αναγκαστούν να στραφούν περισσότερο στα εγκλήματα", εκτίμησε ο πρόεδρος μιας οργάνωσης τοξικομανών, ο Αρίλντ Κνούτσεν.