Η Ελλάδα ταξιδεύει στη Μάλτα. Αλλά και η Μάλτα στην Ελλάδα...
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ακαδημίας Κλασικών Σπουδών της Μάλτας. Εκεί, οι φοιτητές, Μαλτέζοι στην πλειονότητά τους μαθαίνουν να διαβάζουν αρχαία ελληνικά, γνωρίζουν τους αρχαίους Έλληνες και Λατίνους κλασικούς.
Μία από τις αποφοίτους, η Μαλτέζα, Μαρία - Τζουλιάνα Φένεχ, μίλησε στο news.gr.
Όπως η ίδια λέει, "είναι πολύ διαφορετικό να διαβάζεις μεταφρασμένο τον Όμηρο στα γαλλικά, στα αγγλικά ή σε άλλη γλώσσα και διαφορετικό να τον καταλαβαίνεις στα ελληνικά. Με κίνητρο την ελληνική μυθολογία όσοι σπουδάζουν εδώ δεν στοχεύουν τόσο στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, όσο στην απόκτηση ενός ευρύτερου γνωστικού αντικειμένου. Άλλωστε όσοι μαθαίνουν τους Έλληνες κλασικούς, δεν σημαίνει ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κάποιο σχετικό επάγγελμα, παρότι αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να ακολουθήσουν καριέρα ερευνητή πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο".
Ο στόχος όσων επιλέγουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, είναι σύμφωνα με τη Μαρία - Τζουλιάνα να μπορούν να καταλαβαίνουν ό,τι διαβάζουν από το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο. "Όμηρος, Αισχύλος και Ευριπίδης βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος σπουδών. Περιλαμβάνει επίσης, διδασκαλία της γραμματικής, μελέτη της ποίησης και γραφή".
"Γιατί να μάθεις να διαβάζεις τον Όμηρο στα ελληνικά;", θέτει η ίδια το ρητορικό ερώτημα... "Γιατί μόνο έτσι μπορείς να καταλάβεις την ομορφιά του κειμένου", απαντάει σχεδόν αμέσως.
Όταν τη ρώτησα, για την εθνικότητα των φοιτητών που σπουδάζουν στο συγκεκριμένο τμήμα - και αν ανάμεσά τους βρίσκονται Έλληνες, η απάντησή της ήταν κατηγορηματική. "Δεν συμμετέχουν Έλληνες στο πρόγραμμα. Η πλειονότητα είναι Μαλτέζοι, Ιταλοί και κάποιοι Γερμανοί".
Η διάρκεια των κλασικών σπουδών στην Ακαδημία της Μάλτας, είναι τρία χρόνια. Χρόνος ελάχιστος ίσως για κάποιον που θέλει να γνωρίσει την ελληνική παιδεία. Κι όμως, για την Φένεχ, δεν έχει σημασία ο χρόνος. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι το εύρος της ελληνικής κλασικής κουλτούρας. "Δεν χρειάζεται να σας το πω, αλλά είναι έτσι. Αποτελεί τη βάση της σκέψης. Τη βάση των πάντων. Όλοι οι υπόλοιποι εμπνεύστηκαν από τους Έλληνες. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, δεν απευθύνεται μόνο σε όσους αποφασίσουν κάποια στιγμή να διδάξουν ή να γίνουν ερευνητές. Απευθύνεται στον αρχιτέκτονα, στο δικηγόρο και σε κάθε λογής επαγγελματία, αποτελώντας το 'Α' και το 'Ω' για κάθε επιστήμη....".
Η Ακαδημία Κλασικών Σπουδών της Μάλτας, εκτός από Ελληνικά και Λατινικά, διδάσκει και Σανσκριτικά. Ερευνά τους δεσμούς μεταξύ αυτών των τριών πολιτισμών. Στόχος της είναι να επεκταθεί η διδασκαλία και στα σχολεία, στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Προς το παρόν, μόνο σε ένα ιδιωτικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκεται ο κλασικός πολιτισμός. Το καλοκαίρι, όμως, όπως και κάθε χρόνο, παρέχονται μαθήματα, στο πλαίσιο ειδικών τμημάτων, όπου παραδίδονται μαθήματα Ελληνικών και Λατινικών.
Γιατί τόσο ενδιαφέρον για τα αρχαία ελληνικά; Ίσως υπάρχει μία εξήγηση, πέρα από την επιστημονικό ενδιαφέρον των σπουδών. Όπως, παραδέχτηκε και η Μαρία - Τζουλιάνα στη διάρκεια της συνέντευξης άλλωστε, 'η ομορφιά του Ομήρου στα ελληνικά, είναι ασύλληπτη, σε όσες γλώσσες και αν έχει μεταφραστεί'.