Στους δρόμους, κατά της λιτότητας, οι Πορτογάλοι αστυνομικοί

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν απόψε στη Λισαβόνα περίπου 1.000 αστυνομικοί προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις περικοπές που προβλέπονται για το 2013 στον προϋπολογισμό της πορτογαλικής αστυνομίας.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν συγκεντρωθεί αργά το απόγευμα στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για το πάγωμα του καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης, την κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης με τα δημόσια μέσα μεταφοράς και του ειδικού καθεστώτος ασφάλισης που δικαιούνταν μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι το κοινοβούλιο.

"Το πάγωμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σημαίνει ότι θα έχουμε αστυνομικούς που θα υπηρετούν μέχρι τα 60 τους και επομένως το δυναμικό της αστυνομίας θα είναι γηρασμένο", τόνισε ο Πάουλο Ροντρίγκες, ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Επαγγελματιών της Αστυνομίας (ASPP), του μεγαλύτερου συνδικάτου των αστυνομικών.

Ο Κάρλος Αλμπέρτο, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της αστυνομίας στη ζώνη του Πόρτο, δήλωσε ότι με τα μέτρα αυτά "χάνει περίπου 200 ευρώ τον μήνα". Μολονότι είναι υψηλόβαθμος και έχει 22 χρόνια στην υπηρεσία, ο μισθός του φτάνει μόνο τα 1.050 ευρώ, δηλαδή μόλις 100 ευρώ περισσότερα από το μέσο μισθό του απλού αστυνομικού.

Εκτός από τις μισθολογικές απώλειές τους, οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες εργασίας τους επιδεινώνονται την ώρα που αυξάνεται η εγκληματικότητα.