Σάλος στη Γαλλία από αντισημιτική δήλωση του Λεπέν

Αντιρατσιστικές ενώσεις  και απλοί πολίτες στη Γαλλία  αντέδρασαν με αγανάκτηση σε μια δήλωση με καθαρά αντισημιτική χροιά του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου (FN) Ζαν-Μαρί Λεπέν. Μάλιστα η υπουργός αρμόδια για τα Δικαιώματα των Γυναικών Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ της κυβέρνσης Ολάντ, ζήτησε από την ηγεσία του κόμματος της ακροδεξιάς να τον αποκηρύξει.

Σε ένα βίντεο που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του FN, αλλά σήμερα έχει πλέον αφαιρεθεί, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν καταφερόταν εναντίον πολλών καλλιτεχνών οι οποίοι πήραν θέση εναντίον του Εθνικού Μετώπου, μεταξύ των οποίων η Μαντόνα, ο χιουμορίστας Γκι Μπεντός και ο τραγουδιστής και πρώην πρωταθλητής του τένις Γιανίκ Νοά.

Όταν η συνομιλήτριά του αναφέρει και τον τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ, ο οποίος είναι εβραίος, ο Λεπέν, πολιτικός συνηθισμένος σ' αυτού του τύπου της παρεκτροπές, της απαντά γελώντας, "θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά".  

"Η λέξη 'φουρνιά' που χρησιμοποίησα δεν έχει προφανώς καμιά αντισημιτική χροιά, παρεκτός για τους πολιτικούς εχθρούς ή για τους ηλίθιους", αντέδρασε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. "Αν υπάρχουν άνθρωποι της παράταξής μου που το ερμηνεύουν μ' αυτό τον τρόπο, πρόκειται για ηλίθιους!", τόνισε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρί Λεπέν, χαρακτήρισε "πολιτικό λάθος" την αντισημιτική δήλωση του πατέρα της που προκάλεσε σάλο στη Γαλλία, σπεύδοντας να μαζέψει... τα ασυμμάζευτα.

Μάλιστα, στο εσωτερικού του Εθνικού Μετώπου πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον ιδρυτή του να αποσυρθεί από τη δημοσία ζωή, για να μην προκληθεί ζημιά στο κόμμα.

Όσο για την απάντηση του Πατρίκ Μπριέλ -του εβραίου τραγουδιστή που θα περιλαμβάνεται στην επόμενη "φουρνιά" - ήρθε μέσω Twitter: "Ο Ζαν Μαρί Λεπέν έπρεπε να μας θυμίσει το αληθινό του πρόσωπο και αυτό του Εθνικού Μετώπου", έγραψε στο λογαριασμό του ο τραγουδιστής.