Ευρωπαϊκή παρέμβαση κατά των βασανιστηρίων

Το φαινόμενο αστυνομικής βίας σε χώρους κράτησης έφερε σήμερα και πάλι στο προσκήνιο η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), δημοσιεύοντας την ετήσια έκθεσή της.

Η Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού να προχωρήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητων εθνικών φορέων, που θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε φυλακές και χώρους κράτησης προκειμένου να αποτρέπουν τη χρήση βασανιστηρίων.

Για να γίνει όμως αυτό προαπαιτούμενο είναι η επικύρωση της σχετικής Συνθήκης του ΟΗΕ και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, που ισχύει από το 2006.

Μέχρι στιγμής, όμως, αναφέρει η CPT, μόνο 31 από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν επικυρώσει το σχετικό πρωτόκολλο και μόνον στα 26 από αυτά έχουν συσταθεί ή οριστεί Εθνικοί Μηχανισμοί Πρόληψης Βασανιστηρίων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Λατίφ Χιούσεγνοφ, σε πολλές χώρες, οι Μηχανισμοί Πρόληψης Βασανιστηρίων που έχουν συσταθεί δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να εκτελούν τα καθήκοντά τους αποτελεσματικά.