Η Vodafone, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, δήλωσε πως κυβερνητικές υπηρεσίες σ' ένα μικρό αριθμό χωρών στις οποίες επιχειρεί, έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυό της, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να υποκλέπτουν όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες στα δίκτυά της.
Ο έλεγχος των υπηρεσιών ασφαλείας σ' όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έχει ενισχυθεί μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, για μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τις αμερικανικές υπηρεσίες και όχι μόνο.
Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν προκάλεσαν διεθνή αναταραχή, καθώς φάνηκε πως στα προγράμματα παρακολουθήσεων που εφάρμοζαν αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες, περιλαμβάνονταν τηλέφωνα και ηλεκτρονικές επικοινωνίες απλών πολιτών.
Η Vodafone έδωσε στη δημοσιότητα μια "Έκθεση Γνωστοποίησης" (Disclosure Report) στην οποία αναφέρει πως, ενώ σε πολλές από τις 29 χώρες στις οποίες επιχειρεί, κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέψουν επικοινωνίες των πελατών της, υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες δεν απαιτείται τέτοια εντολή.
Η εν λόγω έκθεση των 40.000 σελίδων είναι η πιο συνολική μέχρι σήμερα επισκόπηση του πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους, σημειώνει η βρετανική Guardian.
Η Vodafone αναφέρει στην έκθεση αυτή πως δεν μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα όλων των αιτημάτων που δέχεται, επειδή σε ορισμένες χώρες είναι παράνομο να αποκαλύψει αυτή την πληροφορία.
"Σ' ένα μικρό αριθμό χωρών, ο νόμος υπαγορεύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ενός παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μορφή επιχειρησιακού ελέγχου εκ μέρους του παρόχου επί της νομιμότητας των υποκλοπών", αναφέρει η εταιρεία.
Η Vodafone δεν κατονόμασε τις χώρες όπου αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά στο έγγραφο καλεί τις κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τη νομοθεσία ώστε οι υποκλοπές να μπορούν να γίνονται μόνο με νόμιμη αιτιολογία.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα έχουν υπάρξει 8.602 εντάλματα από τις αρχές ώστε να έχουν πρόσβαση είτε στο περιεχόμενο των συνομιλιών ή και για περαιτέρω αποκάλυψη μετα-δεδομένων όπως αριθμών τηλεφώνων, διευθύνσεων, εντοπισμού τοποθεσίας κ.ά.