Ομπάμα, Ολάντ και Πούτιν πήγαν… παραλία για το D-day

Στην... παραλία βγήκαν Ομπάμα, Ολάντ, Κάμερον, Μέρκελ, Πούτιν και άλλοι ηγέτες χωρών, όχι επειδή ήρθε το καλοκαίρι αλλά λόγω της ιστορικής εορτής της 70ης επετείου από την απόβαση στη Νορμανδία.

Δεκάδες ηγέτες έχουν προσκληθεί επισήμως στη Γαλλία για τους εορτασμούς.

Περί τους 1.800 βετεράνοι της συμμαχικής επιχείρησης στις παραλίες Ομαχα Μπιτς και Γιούτα Μπιτς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από είκοσι χώρες, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Ο... αποσυνάγωγος της διεθνούς σκηνής, επί μήνες απομονωμένος λόγω Κριμαίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, επανέρχεται σε απόσταση αναπνοής και συναντάται με ηγέτες της Δύσης.

Ο Τύπος παρακολουθεί στενά. Θα μιλήσει ο Πούτιν με τον Μπαράκ Ομπάμα, θα σφίξει το χέρι του νεοεκλεγέντα προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο; Αφού συναντήθηκε χθες το βράδυ στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συναντηθεί το μεσημέρι με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στη Ντοβίλ.

Μετά την εκδήλωση στο μνημείο της Καν, ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στο αμερικανικό νεκροταφείο της Κολβίλ-σιρ-Μερ, όπου έχουν ταφεί 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Έπειτα από γεύμα στο Σατό ντε Μπενουβίλ, σύμβολο της αντίστασης, οι προσκεκλημένοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στο Σουόρντ Μπιτς, όπου θα γίνει αναπαράσταση της Απόβασης παρουσία εκατοντάδων βετεράνων.