Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο - οπότε και η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και οι σχέσεις Μόσχας-Δύσης πάγωσαν- ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί στις 6 Ιουνίου στην Γαλλία με τον Μπαράκ Ομπάμα και άλλους ηγέτες, με αφορμή την 70ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, στο πλαίσιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Λίγες ώρες πριν την συνάντηση των δύο ηγετών, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι θέλει να διεξαγάγει άμεσες συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του , κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης στα τηλεοπτικά δίκτυα της Γαλλίας Europe 1 και TF1.
"Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θέλει να μιλήσει στον Ρώσο πρόεδρο.Εγώ είμαι έτοιμος για ένα διάλογο μαζί του. Εκείνος θα αποφασίσει" είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και προσέθεσε ότι ελπίζει πως η τρέχουσα κατάσταση, δεν θα οδηγήσει σε ένα νέο στάδιο του Ψυχρού Πολέμου.
"Δεν είναι μυστικό ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί είναι οι πλέον επιθετικοί και σκληροί" υπογράμμισε και σημείωσε ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία σήμερα δεν διατηρεί σχεδόν καθόλου στρατεύματα σε βάσεις στο εξωτερικό.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος προκάλεσε τους Αμερικανούς να παρουσιάσουν τις "αποδείξεις" της ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής στην ανατολική Ουκρανία.
"Το να προβαίνεις σε ισχυρισμούς είναι ένα πράγμα. Το να έχεις αποδείξεις γι' αυτούς είναι ένα άλλο πράγμα. Σας επαναλαμβάνω λοιπόν: Δεν υπάρχει καμία ρωσική στρατιωτική δύναμη, κανένας Ρώσος εκπαιδευτής στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει", τόνισε ο Πούτιν.
"Το είδαμε, όλος ο κόσμος το είδε, το πώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (Κόλιν Πάουελ) παρουσίασε τις αποδείξεις της ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ" είπε με εμφανή ειρωνεία ο Πούτιν, αναφερόμενος στις αβάσιμες κατηγορίες που πρόβαλαν οι ΗΠΑ το 2003 για να δικαιολογήσουν την στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν.
Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας θα βρεθεί και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας, Ποροσένκο και δεν αποκλείεται μια προσωπική συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Ολάντ συναντήθηκε σήμερα στη Βαρσοβία με τον Ποροσένκο, με σκοπό "να διευκολύνει τον διάλογο" τόσο στις διπλωματικές συνομιλίες στη σύνοδο της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) στις Βρυξέλλες, όσο και στις επαφές που θα έχει με ξένους ηγέτες κατά τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την Απόβαση της Νορμανδίας.