Γιούνκερ: Δεν θα παραιτηθώ – Είμαι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν

Οργιάζουν οι φήμες ότι ο Ζαν Κ. Γιούνκερ παραιτείται από την κούρσα της διαδοχής για την προεδρία της Κομισιόν. Την είδηση μεταδίδουν με επιφύλαξη διεθνή μέσα ενημέρωσης, ωστόσο ο ίδιος με ανάρτηση του στο twitter τονίζει ότι δεν παραιτείται, αλλά και ότι είναι σίγουρος ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι φήμες για παραίτηση του κ. Γιούνκερ έρχονται μία μέρα μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν την Α. Μέρκελ να καλεί την Κριστίν Λαγκάρντ να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με δύο γαλλικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Μέρκελ έχει ήδη απευθυνθεί στη γαλλική κυβέρνηση, με το ερώτημα αν θα ήταν πρόθυμη να προωθήσει την Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Η Μέρκελ το έθεσε σε ιδιωτική συζήτηση με τον Ολάντ, ο οποίος δεν πήρε οριστική θέση, αλλά είπε ότι δε νομίζει πως θα ήταν καλή ιδέα για την Ευρώπη να χάσει το πόσο στο ΔΝΤ", ανέφερε η μία πηγή.

Άλλη πηγή σχολίασε πως δεν υπάρχει περίπτωση ένας σοσιαλιστής πρόεδρος που βρίσκεται υπό πίεση λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς να υποστηρίξει ένα στέλεχος της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για την προεδρία της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κριστίν Λαγκάρντ θα ήταν μία επιλογή που θα άφηνε ικανοποιημένη τη Βρετανία, από την πλευρά της οποίας έχουν εκφραστεί οι πιο έντονες διαφωνίες με την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου διέψευσε πάντως το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε να αρνηθούν συλλογικά όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνουν για πρόεδρο της Κομισιόν οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο πλην των πέντε υποψηφίων στις ευρωεκλογές.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως οι σημαντικές διαφωνίες του με τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παραμένουν, όμως "οφείλουμε όλοι να αποδεχτούμε το αποτέλεσμα, ο κ. Γιούνκερ είναι ο επικεφαλής της ομάδας που εξέλεξε τους περισσότερους ευρωβουλευτές, έχει το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή και να διεκδικήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφιστεί, να δημιουργήσει την πλειοψηφία για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς έκανε λόγο για "σύγκρουση στρατηγικών" στην Ευρώπη, ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν έστω και μικρά βήματα προς την εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης και σε αυτούς που προκρίνουν την ολοκληρωτική διάλυση της ευρωπαϊκής διαδικασίας.