Προτάσσοντας τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για την υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, έστειλε την απάντησή του στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και την πρόταση του για υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.
Τη σχετική επιστολή είχε στείλει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις 3 Οκτωβρίου.
“Θεωρούμε ότι η κίνησή σας να προτείνετε Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί απάντηση στις προταθείσες πρωτοβουλίες από τη δική μας πλευρά” σχολιάζει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.
“Πιστεύω ότι κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η ανάδειξη των κοινών αξιών και οραμάτων για το μέλλον” συνεχίζει.
“Πρέπει να υπογραμμιστεί πως το προτεινόμενο σχέδιο Μνημονίου Κατανόησης επαναβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό ορισμένες από τις βασικές αρχές της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, οι δεσμεύσεις της οποίας εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές και περιλαμβάνουν το απαραβίαστο των υφισταμένων συνόρων, το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής κυριαρχίας, την αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας, τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της συνεργασίας σε πολλούς σημαντικούς τομείς” αναφέρεται στην απάντηση.
“Ελπίζω ότι το προτεινόμενο Μνημόνιο Κατανόησης συνεπάγεται την ετοιμότητά σας να εκπληρώσετε κι εσείς πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας” προσθέτει.
Επίκληση γίνεται και στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης: “η απόφαση και η αξιολόγηση του ανωτάτου δικαιοδοτικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), για το ζήτημα αυτό, αποτελεί σαφώς κοινό περιουσιακό στοιχείο. Στην ουσία, η ετυμηγορία του ΔΔΧ αναφέρεται, με αμερόληπτο τρόπο, σε μερικές πτυχές των ζητημάτων που έχουν τεθεί στο προτεινόμενο Μνημόνιο Κατανόησης”.
Τονίζεται δε ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς ενώ επαναλαμβάνει την πρόσκληση του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, για συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.