Η βουλγαρική Βουλή απέρριψε, σήμερα, την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι, που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αιχμή του δόρατος την κατάσταση στον τομέα της ενέργειας.
Συνολικά 116 βουλευτές του αριστερού Συνασπισμού για τη Βουλγαρία και του φιλελεύθερου Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών καταψήφισαν την πρόταση μομφής- την τέταρτη από τότε που η κυβέρνηση Ορεσάρσκι ανέλαβε τα "ηνία" της χώρας.
Στον αντίποδα, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 93 βουλευτές του GERB και ανεξάρτητοι.
Στη σύντομη ομιλία του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές για την υποστήριξη που παρείχαν στην κυβέρνησή του αλλά και για την κριτική που ασκούν "έστω και όταν δεν έχει εποικοδομητικό αλλά καταστροφικό χαρακτήρα" όπως χαρακτηριστικά είπε.
"Όταν διάβασα την επιχειρηματολογία της πρότασης, έκανα τον κόπο να ψάξω στις αναλύσεις του ενεργειακού τομέα πριν από έναν χρόνο. Διαπίστωσα, ότι όλα τα επικριτικά επιχειρήματα της πρότασης ταιριάζουν άριστα στην κατάσταση των πραγμάτων στην ενέργεια εκείνη την εποχή" σημείωσε ο κ. Ορεσάρσκι και πρόσθεσε:
"Οι συγγραφείς της σημερινής πρότασης ξέχασαν να αναφέρουν δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες. Τα δύο σοβαρότερα λάθη στον ενεργειακό τομέα της Βουλγαρίας έγιναν το 2000 (όταν η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων του πρωθυπουργού Ιβάν Κόστοφ υπέγραψε μακρόχρονο συμβόλαιο υποχρεωτικής εξαγοράς του ηλεκτρισμού των δύο θερμοηλεκτρικών μονάδων της αμερικανικής επιχείρησης AIS στην κεντρική Βουλγαρία σε τιμή που υπερβαίνει κατά 40 % την τιμή πώλησης από τη δημόσια Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στους Βούλγαρους καταναλωτές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην υπερχρέωση του δημόσιου φορέα, όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας) και το 2012, όταν αυξήθηκαν δραστικά οι μονάδες εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Βουλγαρία, θέτοντας σε άμεση απειλή την ισορροπία του ενεργειακού τομέα, στα δεδομένα της ήδη συρρικνωμένης από την κρίση αγοράς ενέργειας".
Σήμερα, κατά τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη ως συνέπεια των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η "αναγέννηση" του τομέα των εξαγωγών ρεύματος. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι "τα προβλήματα του ενεργειακού τομέα οπωσδήποτε χρειάζονται ανάλυση και συζήτηση".
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ορεσάρσκι κάλεσε την αντιπολίτευση, οι βουλευτές της οποίας είχαν αποχωρήσει στο μεταξύ από την αίθουσα, να συμμετάσχει ενεργά στον επικείμενο δημόσιο διάλογο εθνικής κλίμακας της Στρατηγικής Ανάπτυξης του Ενεργειακού Τομέα, που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.