Αρκετά πιθανό διαφαίνεται το σενάριο συνεργασίας στην Ευρωβουλή του βρετανικού UKIP του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ με το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S) του ιταλού Μπέπε Γκρίλο.
Οι δύο αρχηγοί είχαν την πρώτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, προαναγγέλλοντας και νέες συναντήσεις: 'Εάν συμφωνήσουμε, θα προκαλέσουμε πολλούς μπελάδες στις Βρυξέλλες' είπε ο Φάρατζ.
Την ίδια ώρα, η Λεπέν προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτική ομάδα με παρονομαστή τον ακροδεξιό ευρωσκεπτικισμό.
Η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Εθνικό Μέτωπο (FN), δήλωσε ότι δεν έχει καμία ανησυχία για την μελλοντική ύπαρξη μιας ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να ανακοινώσει τον σχηματισμό της.
Για τη δημιουργία μιας πολιτικής ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο χρειάζονται τουλάχιστον 25 βουλευτές από επτά χώρες.
Η Λεπέν παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν παρά πέντε χώρες, όμως "υπάρχει μια ιδιαίτερα σταθερή βάση από 38 βουλευτές", πρόσθεσε.
Οι δύο αρχηγοί - Φάρατζ - Γκρίλο - συζήτησαν τη μεταξύ τους συνεργασία στο Στρασβούργο, λέγοντας πως συμφώνησαν στη σημασία «άμεσης δημοκρατίας στην Ευρώπη» και πως τα μέλη των δύο κομμάτων θα πρέπει να ψηφίζουν και να μπορούν να κάνουν ελεύθερα εκστρατείες, όπως επιθυμεί το κάθε κόμμα, στη βάση ενός πλαισίου βασικών αρχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού κόμματος.
Η διάσπαση στο συνονθύλευμα των ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών δυνάμεων στη νέα Ευρωβουλή καθιστά πολύ δύσκολο τον συντονισμό τους με τον σχηματισμό συμπαγούς μπλοκ.
Θυμίζουμε ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ, που κέρδισε τις εκλογές στη Βρετανία με ποσοστό 27,5%, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συμμαχήσει με το γαλλικό κόμμα, κατηγορώντας το για αντισημιτισμό.
Ωστόσο η συνεργασία Φάρατζ - Γκρίλο δεν επαρκεί για τη δημιουργία άλλου μπλοκ. Παρόλ' αυτά όπως φαίνεται ο στόχος τους δεν είναι η τυπική ίδρυση πολιτικής ομάδας.
Η συνύπαρξη των δύο πλευρών μπορεί να δώσει υπόσταση στις πολιτικές του UKIP και ζωή στα 'Πέντε Αστέρια' του Γκρίλο, ο οποίος βρέθηκε στη σκιά του Ματέο Ρέντσι στις ευρωεκλογές, με μεγάλο ποσοστό διαφοράς να τους χωρίζει.